сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Най-странните зимни олимпийски спортове, които вече не са част от игрите

9.2.2018 г.

Теглене на скиори с кон и ски-балет са сред най-необичайните спортове от минали олимпийски игри.

До 1990 г. страните-домакини на зимните или летните игри са можели да добавят „демонстрационни спортове“ към официалната програма. За тях медали не се връчвали и често били свързани с някаква регионална традиция. Някои от тях са прераснали в официални дисциплини, но много (като скиджоринг) остават извън игрите.

Скиджоринг е състезание при което кон (или куче), теглят скиор по лед и сняг. Появява се като демонстрационен спорт само веднъж по време на Зимните игри през 1928 г. в Сейнт Мориц, Швейцария, където участниците се състезават с коне по замръзнало езеро.

Скиджоринг все още се практикува в Европа и Северна Америка. „Много от нашите спортове, особено олимпийските, са имали до известна степен и военно приложение“, казва Крег Грийнъм  - историк, изучаващ олимпийските игри и професор по кинезиология в Университета Уиндзор в Онтарио, Канада. „Скиджорингът например някога е бил начин за военно транспортиране в зимни условия“.

Ски балетът представлява фигурно пързаляне върху сняг със ски, съпроводен със скокове и завъртания. Той се появява като демонстрационна дисциплина на Олимпийските игри в Калгари, Канада и на игрите в Албървил през 1992 г. Така и не е включен като официална дисциплина.

При скоростното спускане със ски целта не е да победиш някой друг на склона, а да се спуснеш за възможно най-кратко време. Появява се като демонстрационна дисциплина на игрите в Албървил през 1992 г., където победителят успява да развие 228 километра в час. Спортът се доближава до екстремните спортове, които присъстват в Олимпийските игри през последните години. Спускането обаче не става официална дисциплина, тъй като по време на подготовката си за игрите загива швейцарският скиор Николас Бочатай.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах