сп. National Geographic - Март 2021
National Geographic KIDS - Март 2021

В Израел откриха най-старите останки на Homo sapiens, извън Африка

26.1.2018 г.

Международна група антрополози откри в Израел най-старите останки на съвременния човек (Homo sapiens), извън Африка.

От университета в Тел Авив посочват, че фрагменти от челюст, със зъби, на древния човек са открити по време на разкопки в пещерата Мислия, в района на планината Кармил в северната част на еврейската държава. „Възрастта на челюстната кост, със зъби, открити наскоро в пещерата Мислия, е между 177 и 194 хиляди години. Находката говори за това, че съвременните хора са присъствали в Източното Средиземноморие 50 хиляди години по-рано, отколкото се смяташе досега“, се казва в съобщение на група от учени, ръководени от професор Хершковиц от в катедрата по антропология и анатомия в университета в Тел Авив Израел.

Според антрополози, съвременните хора са се появили в Африка преди около 160-200 хиляди години, еволюирали са там и започнали да мигрират от този континент преди около 100 000 години, посочват от университета в Тел Авив.

„Тази находка свидетелства за това, че съвременните хора са присъствали извън Африка много по-рано. Тя напълно променя нашето виждане за разпространението на съвременния човек и историята на съвременната еволюция на човека“, , каза проф. Хершовиц. Досега най-ранните останки на съвременния човек, открити извън Африка, също са намерени на територията на Израел и са отпреди 90-120 хиляди години. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах