сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Забраниха на незрящ катерач да изкачи Еверест - той не се примирява

10.1.2018 г.

Вторият незрящ катерач не иска да е последният изкачил Еверест.

Скорошното решение на непалското правителство да забрани на соло катерачи, незрящи и такива с отстранени крайници да изкачват Еверест – което според длъжностни лица би намалило смъртните случаи в планината – бе сериозно разкритикувано от алпинистката общност, според която разпоредбата не е основателна.

Новата наредба влезе в сила в края на декември 2017 г., след като редица соло катерачи и такива с увреждания обявиха, че ще качват върха през 2018 г. Хари Буда Магар, загубил краката си по време на военна мисия,  планирал да стане първият човек с ампутирани крайници, изкачил Еверест. Той изрази мнението, че забраната е дискриминационна.

Новината за забраната подразни и австрийския катерач Анди Холцер, който стана вторият незрящ успешно изкачил Еверест и първият минал по маршрута Норт Кол на 21 май 2017 г. Сляп по рождение, Холцер е изкачил седемте най-високи върхове на седемте континента и планира отново да изкачи Еверест през 2019 г.

Ето какво сподели Анди в интервю за National Geographic относно новата разпоредба:

„Статистически погледнато много малко катерачи с увреждания са загинали на Еверест. От 15-те покорили върха само двама са незрящи. Не мога да приема тези мерки за окончателни, тъй като имам разрешително, което изтича през 2019 г. Не смятам, че непалското правителство е наистина загрижено за безопасността на западните катерачи. Мисля, че в случая със соло алпинистите правителството ще спечели по-малко пари. Те имат малки раници и нямат нужда от шерпи. Ако наистина бяха загрижени щяха да анализират нещастните случаи през последните 25 години и щяха да видят, че не става въпрос за соло катерачи или такива с увреждания. Повечето инциденти стават заради големите агенции, които водят много хора без дори да ги питат дали са виждали котки за катерене. Записват всички.“

„Надявам се наредбата да бъде отменена. Имам приятели с по една ръка или друг недъг и истинското ми желание е да ги кача на Еверест, за да разберат какво е усещането.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах