сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Находка от кораба на Черната брада разкрива читателските предпочитания на пиратите

10.1.2018 г.

Рядко откритие от останките на кораба на известния пират Черната Брада, „Отмъщението на кралица Ана“, ни дава уникален поглед върху предпочитаните четива на пиратите.

Морските разбойници от кораба на Черната брада са обичали да четат приключенски романи – това доказва необичайна находка от оръдие на плавателния съд.

Бе установено, че намерени части от страници на потъналия кораб „Отмъщението на кралица Ана“ са фрагменти от книгата „Пътуване до южните морета“, написана от капитан Едуард Кук.

Корабът се разбил край Бюфор, Северна Каролина през 1718 г., а Черната брада бил убит няколко месеца по-късно по време на битка с британските морски сили в Памлико Саунд. Потъналият кораб бил намерен от частна изследователска компания през 1996 г., а изучаването му започнало година по-късно от North Carolina Department of Natural and Cultural Resources.

Фрагментите били намерени сред натъпкани мокри парцали, открити по време на почистване на едно от оръдията през 2016 г.  Те вероятно служели за уплътнение на дървения тампон, който предпазвал дулото на оръдието от атмосферните влияния.

Учените успели да идентифицират шестнайсет хартиени парчета, върху седем от които имало четим текст. Анализът на текста навел специалистите на мисълта, че става въпроса за страници от книга. В крайна сметка те успели да различат думите „южен“ и „клафтер”, което предполага, че фрагментите са от морски или навигационен текст. Но една конкретна дума спомогнала за определянето на книгата, казва консерваторът Кимбърли Кениън.

„Думата Hilo беше ясна и написана с наклонен шрифт, което означава, че е вероятно име на някое място“. След много предположения изследователите установили, че липсващите части са от първото издание на „Пътуване до южните морета извършено през годните 1708, 1709, 1710  и 1711“ в което Кук описва своите приключения на борда на двата кораба Дук и Дукеса, плаващи под ръководството на капитан Уудс Роджърс.

Исторически сведения сочат, че поне някои от членовете на пиратските екипажи били грамотни. Капитаните и помощник-капитаните е трябвало да могат да разчитат навигационни карти, ракзазва Кениън. Тя също посочва, че пиратите вземали книги и от превзетите кораби и дори споменава дневника на Черната брада, който е бил откраднат след смъртта му.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах