сп. National Geographic - Март 2020
National Geographic KIDS - Март 2020

Как се образуват светлинните стълбове?

2.1.2018 г.

Явлението обикновено се наблюдава в северните географски ширини, но през зимата се вижда и на юг.

Светлинните стълбове приличат на снопове светлина, струяща от кораб на извънземни, но определено са земно явление. То представлява вертикален стълб или колона от светлина, образуваща се обикновено по време на изгрев или залез.

Ефектът е типичен за северните райони близки до Арктика, но заради студеното време обхванало САЩ, тази седмица той стигна на юг чак до Охайо. Появата на светлинни стълбове на юг е толкова рядко срещана, че в миналото те са били смятани за НЛО.

Оптичната илюзия се създава когато заради студения зимен въздух милиони плоски ледени кристали слязат ниско до земята. Светлинните стълбове понякога са бели, но  могат да приемат оттенъка на светлината, която ги озарява. Светлинните стълбове над уличните лампи например са често оранжеви.

Явлението се наблюдава най-добре през нощта, но може да се появи и по друго време на денонощието. Светлинните стълбове се образуват също когато светлината от изгряващото или залязващо слънце стигне до ниско падналите кристали. Тогава те са оцветени в розово-червени и оранжеви оттенъци.

Светлинните стълбове, като тези наблюдавани в Охайо, обикновено се появяват по средата между източника на светлината и наблюдаващия ги. Когато кристалите са по-високо в атмосферата или източника на светлина е по-близко те приличат на атмосферен полилей.

Ниско разположените ледени кристали са причина и за други необичайни явления като „слънчеви кучета“ или още „пархелий“ (лъжливо слънце) – тогава  образуваната фигура е видима като кръг; или хало -  цветни или бели дъги в небето.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах