сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Полярна мечка загива от глад

12.12.2017 г.

В началото на декември фотографите Пол Никлин и Кристина Митермайер стават свидетели на жалка картинка в северните части на Канада: умираща от глад мечка се влачи в пустошта и отчаяно рови за храна. Мнозина виждат в тази картина живото лице на климатични промени.

Няма нищо по-мъчно за любител на природата от това да стане свидетел на страданието на някое животно. Ето защо заснемането на тази полярна мечка и невъзможността да й бъде помогнато се оказват толкова тежки за снимачния екип.

В следващите редове фотографът Кристина Митермайер описва безпомощността, която изпитала докато е правила снимките и умолява читателите да приемат климатичните промени сериозно.

„Атрофиралите мускули на животното  едва го държаха. Беше ясно, че дори да му дам шепата ядки от раницата си при липсата на лед и свързаната с него храна мечката имаше минимални шансове да оцелее. Тя се запъти към рибарския лагер, откъдето я наблюдавахме. Започна да тършува из кофите и заяде парче изгоряла пяна от сноумобил. Гледката беше покъртителна.“

„Някои ни разкритикуваха, че не сме помогнали на животното, но бяхме твърде далеч от населено място, а и да се приближим до изгладнял хищник, особено при положение, че сме невъоръжени би било лудост. Накрая направих единственото, което можах – извадих фотоапарата си и започнах да снимам, за да можем да споделим трагедията със света.“

„Не мога с категоричност да кажа, че това животно умира от глад заради климатичните промени, но определено зная, че полярните мечки разчитат на морския лед за изхранването си. Много от тях остават на сушата, където не могат да преследват плячката си – предимно тюлени, моржове и китове. И там загиват от глад.

Зная, че снимките са покъртителни и зная, че са тежки за гледане, но сме стигнали до онзи момент от историята на планетата, в който не може да си позволим да отвръщаме поглед. Трябва да си дадем сметка за неминуемостта на климатичните промени и категорично да говорим за нуждата от ограничаване на въглеродните емисии.

Отговор на климатичните промени има и той може да бъде открит в малките и големите избори, които правим всеки ден.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах