сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Тази река убива всичко, което попадне в нея

29.6.2018 г.

Легенда или истина? Млад изследовател се отправя на пътешествие в сърцето на джунглата, за да разбере.

Звучи като история от Жул Верн: кипяща река, която блика от центъра на земята и убива всичко, попадащо в нея.

Андрес Рузо, млад изследовател на National Geographic, чува за нея от своя перуански дядо. Впоследствие става геофизик и решава да разбере дали историята е вярна и как науката може да я обясни.

В книгата си The Boiling River: Adventure and Discovery in the Amazon, той описва пътешествието си до сърцето на перуанската джунгла.

Кипящата река се намира в централната част на Перуанска Амазония. От Лима се пътува до град Пукалпа около час. Оттам се кара два часа по черни пътища до река Пачитеа – приток на Амазонка, широк около 300 метра. После 30 минути с peke-peke – моторизирано кану, нагоре по течението и се стига до Кипящата река.

По протежението й има две шамански общности. „Онази, с която работих аз се нарича Маянтуиаку. Mayantu е дух от джунглата с глава на жаба, тяло на гущер и ръце и крака на костенурка. Той е сред доброжелателните духове. Yacu означава вода. Според преданията Кипящата река е място с огромна спиритуална сила, дом на могъщи духове и само най-добрите шамани стигат до нея, защото обикновените хора се страхуват от духовете“, разказва Рузо.

„Интересното за тази река е, че тя извира като студен поток, след което температурата й се покачва“.

Вижте прецентазията на Андрес Рузо в TED talk.

Температурата на реката започва от 27 градуса по Целзий и стига до 94 градуса в най-горещата точка. Дължината й е около 9 километра, но най-горещи са последните 6,24 километра. Особено по време на сухия сезон реката е наистина смъртоносна. В нея често попадат малки бозайници, влечуги или земноводни и се сваряват живи.

„Пленителното според мен е, че трябва да си непрекъснато нащрек и да пристъпваш изключително внимателно, защото ако паднеш последиците може да бъдат сериозни.“

Една от теориите, която е наистина страшна е, че това място не е творение на природата, а е резултат от инцидент, възникнал по време на нефтодобив. Реката се намира едва на 2-3 километра от най-старото активно нефтено находище в Перуанска Амазония.

Всъщност тя е не-вулканично, геотермално природно образувание. От 2011 г. учени активно изследват Кипящата река, която е значима не само в геоложки, но и в кулутрен аспект.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах