сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Къде е погребан Свети Никола

6.12.2019 г.

Мощите на гърцкия епископ са пръснати по света.

Историята за това как Свети Никола (Saint Nicholas, Santa, Дядо Коледа) се е превърнал в ловък промъквач през комини в червени дрехи е изключително увлекателна. Не по-малко интересен и противоречив е животът на истинския светец и макар останките му да се почитат навсякъде по света, никой не знае със сигурност къде е гробът му.

Гръцкият епископ, известен като покровител на децата, вероятно е умрял през 343 г. сл. Хр. в Мира – малък град, сега с името Демре в днешна Турция. Макар годината на смъртта му да е спорна, денят се знае със сигурност – 6 декември, който понастоящем се празнува като Никулден.

В ранните и средновековни християнски традиции телнните останки на известни светци били излагани в различни църкви като мощи. Ето няколко места, където се предполага, че вероятно светецът  е бил погребан.

Бари, Италия
Според преподобният Майкъл Витчак, професор по литургически науки, останките на Св. Никола, или по-голямата част от тях, били пренесени по мистериозен начин от днешна Турция до адриатическото пристнище Бари през 1087 г.

„По време на Кръстоносните походи, когато Византийската империя бавно се е разпадала, група италианци преместили тялото от Мира в Бари с цел да го запазят  от турците“, казва Витчак.

Тези останки още се пазят в базиликата „Св.Никола“и тя се посещава както от изтоноправославни, така и от римокатолици. Всеки май църквата организира празненство, с което отбелязва пристигането на мощите на светеца.

Адам Инглиш, автор на книгата The Saint Who Would Be Santa Claus споделя следното за  преместените кости:  Имаме голямо основание да твърдим, че в Бари се намират останките на Свети Никола. Но разбира се остава място  за съмнение", добавя пофесор Инглиш.

Венеция, Италия
Бари не е единственият италиански град, който претендира, че притежава останките на светеца.

В църквата „Св. Никола“ във Венеция също има негови костици, които венециански моряци твърдят, че открили през 1099 г. в почти изоставена църква в Мира.

Преди няколко десетилетия професорът по анатомия Луиджи Мартино изследвал костите в Бари и Венеция и стигнал до заключението, че вероятно принадлежат на един и същи скелет. Това обаче не слага край на споровете.

Демре, Турция
Повече от седем века след смъртта на Свети Никола, докато останките му не били преместени в Италия, християните не се съмнявали къде се намира гробът му, а именно в катедралата в Мира, където е служил.

През октомври тази година турските власти предположиха, че Св. Никола все пак вероятно още е в Демре. Те установили, че под мозаечните подове на древната църква „Св. Никола“ има неизследвано помещение. Там обаче все още нищо не е намерено.

По света
В исторически аспект светците били считани за чудотворци, тъй като били проводници на божията сила и присъствие.

„Считало се, че след смъртта им същата тази сила оставала и в тленните им останки“, обяснява професор Витчек.

Тъй като има повече църкви отколкото светци „по един или друг начин те се сдобивали с части от телата им“, казва професорът.  Това изглежда е вярно с пълна сила за мощите на Свети Никола.

Зъби и кости от пръстите му са съкровени реликви в над 10 църкви в страни като Русия, Франция и Палестина. Мощи на Свети Николай е имало и в източноправославната църква „Св. Никола“ в Ню Йорк, която е разрушена при срутването на Световния търговски център на 11 септември 2001 г. Мощите така и не са намерени.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах