сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Професия спасител

16.5.2018 г.

Катерачи посвещават целия си живот на подготовка за изкачване на Еверест, но Чиринг Дхендук Бхоте изглежда е роден с дарбата да се катери.

Той е родом от село в източната част на Непал, сгушено между Кангчендзьонга и Макалу – третият и петият по височина върхове в света.

Еверест (8848 м), се намира западно от връх Макалу и е един от най-високите, където Бхоте е спасявал човешки животи при изключително тежки условия.

Когато катерачите се окажат в опасна ситуация, те се свързват със спасителните организации в района. Изкачването е изключително рисковано и всяка година много хора загиват в планината. Толкова е опасно, че много катерачи си правят специална застраховка преди да поемат към върха.

Когато Бхоте и колегите му получат сигнал веднага реагират и с помощта на хеликоптер стигат до нуждаещите се. Ако нямат възможност да кацнат, използват специална техника и с помощта на въже Бхоте слиза при пострадалите. След като прикачи към хеликоптера себе си и потърпевшия, те биват закарани до най-близкия медицински пункт.

Това е натоварваща физически и изключително стресова работа, но Бхоте е сред най-добрите в региона – извършил е 21 от 35-те спасявания с въже в Хималаите от 2008 г. Минал е обучение за спасители в Швейцария, но освен това има и вроден афинитет към планините. Въпреки многото успешни акции той и екипът му не винаги успяват да стигнат до закъсалите катерачи навреме.

„Когато вдигна мъртвото тяло сърцето ми се смразява и изключително се натъжавам“, разказва Бхоте. Много от спасителните акции са животоспасяващи, но когато не са, Бхоте се чувства задължен поне да върне тялото на катерача на семейството му.

От 1921 г. Хималайската база данни проследява броя на загиналите на Еверест. Само за 2017 г. са загинали 6 души, но една от най-смъртоносните години е 2014 г., когато лавина затрупва 17 човека. Друга лавина през 2015 г. е предизвикана от земетресение и под нея издъхват 15 души.

Сред най-честите причини за смъртта на катерачите са лавините, но това могат да бъдат и падания, измръзвания и болести. Някои алпинисти изчезват безследно.

Бхоте смята да продължи със спасителните мисии и той и екипът му се надяват да отворят своя наземна станция. С повече хора в екипа „бихме могли да се мобилизираме навсякъде“, разказва Бхоте във видео, заснето от ДиДжей Кларк.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах