сп. National Geographic - Март 2021
National Geographic KIDS - Март 2021

Откриха най-ранните изображения на кучета в света

20.11.2017 г.

В Саудитска Арабия откриха пещерни рисунки на хиляди години - вероятно най-ранните изображения на кучета.

Ловец, заобиколен от глутница кучета, поставя стрела на тетивата на лъка си  и се прицелва в диво животно. До него има и други ловци, които приготвят оръжията си.

Тази и друга подобни сцени са издълбани върху скалите в сухата пустиня покриваща северните части на днешна Саудитска Арабия. Според някои изследователи това може да се окажат най-ранните изображения на кучета намирани досега.

„Разликата между пастирите и ловците беше очевидна“, казва Мария Гуагнин, археолог от Института Макс Планк. При съвместна работа със Саудитската комисия за туризъм и национално наследство Гуагнин е документирала 1405 скални панела с 6618 изображения на кучета.

На скалните рисунки в Шуаймис и Джуба се виждат кучета, които помагат на ловци. В сравнение със съседните изображения на хора, кучетата са средни по размер с късни муцуни, заострени уши и закачливи опашки, като напомнят за съвременната порода ханаанско куче.

Рисунките са с невероятни детайли и документират вероятно най-ранните опити да се използват кучета за партньори в лова.

„Проблемът с гравюрите е, че няма надежден метод, с който директно да бъдат датирани“, обяснява Гуагнин. За да направят приблизителна оценка, изследователите анализират самата скала и съдържанието на изображенията. На тях се виждат овце и добитък, което говори, че по времето, когато рисунките са били направени, вече е имало пасторални общества. Счита се, че те са възникнали на Арабския полуостров през първата половина на шестото хилядолетие и Гуагнин смята, че рисунките са приблизително от този период, макар да е възможно да са от средата на девето или осмо хилядолетие пр. Хр..

Ще бъдат нужни още доказателства, за да се датират окончателно рисунките, но по всяка вероятност това са най-ранните изображения на кучета в света.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах