сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Най-древното вино в света е на 8000 години

14.11.2017 г.

Корените на винарството датират отпреди повече от осем хиляди години, което е с близо десет века по-рано отколкото се смяташе досега.

Това разкриват останки, намерени сред неолитни съдове в Грузия, в южната част на Кавказ. Най-старите химически следи от производство на вино досега се датираха от 5 400 до 5 000 г. пр. н. е. и бяха открити в планините Загрос в Иран, уточняват учените, чието откритие бе публикувано в изданието на Американската академия на науките.

Проучванията им бяха концентрирани върху две богати на глинени съдове находки от началото на неолита, датирани отпреди 8 100 до 6 600 г.

Те са открити в Гадашрили гора и Шулаверис гора, на около петдесет км от Тбилиси. Анализ на останки, открити в осем съда, разкриват наличие на винена киселина, която е химическото доказателство за съхранението на грозде и вино в тях.

Открити са и още три вида киселини - ябълчена, янтърна и лимонена, които също са свързани с лозарството. „Това показва, че Грузия без съмнение е люлка на лозарството и винарството“, казва научният директор на Френският национален институт за агрономически изследвания Патрис Тис. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах