сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Речните пещери на Словения - там, където рядко стъпва човешки крак

2.7.2018 г.

Фотографът Роби Шон и екипът му получават разрешение да заснемат иначе забранени за посещение части в речните пещери на Словения.

Със своите близо 8000 пещери Словения е една от основните дестинации за пещерен туризъм в света. Макар отворените за посещение да са само 20, те надминават по красота много карстови образувания в Китай, Виетнам, Лаос и Папуа Нова Гвинея.

 Роби Шон, фотограф и пещерняк, заснема подземните красоти на Словения в района на Карстово плато, където няколко от най-известните реки – Река, Рак и Пивка – изчезват в потайни лабиринти от канали.

Пещерите под село Шкоцян дори са включени в списъка на ЮНЕСКО. Там земята сякаш поглъща цялата река: тя внезапно изчезва в скалата, но продължава да тече в подземните канали и изскача на повърхността 38 километра по-надолу край Монфлаконе, Италия.

„Речните пещери не са рядкост – има ги на много места по света“, обяснява Катарина Кошич Фико, пещерняк и участник в експедицията на Шон. „Далеч по-малко са карстовите райони, където речните пещери стигат до размерите на тези в Словения“.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах