сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Всички училища в Делхи са затворени заради смог

8.11.2017 г.

Властите в индийската столица съобщиха, че затварят всички училища след като нивата на замърсяване на въздуха скочиха и предизвикаха опасения за общественото здраве, съобщи телевизионният канал Ен Ди Ти Ви.

„Предвид влошеното качество на въздуха в Делхи, здравето на децата не може да бъде излагано на риск. Наредихме затварянето на всички училища в Делхи до неделя”, написа в Туитър Маниш Сисодиа – зам.-главен министър на Делхи.

Във вторник бяха отменени занятията на децата от началното училище, а на по-големите ученици беше наредено да не участват в никакви прояви на открито.

Масовата концентрация на вредни частици превиши пет пъти нормата, а в някои райони превишението е до седем пъти.

Медиите цитират мнението на доктор Арвинд Кумар, специалист по белодробни болести от делхийската болница Сир Ганг Ра, който каза, че вдишването на такъв въздух е равносилно на изпушването на 50 цигари на ден.

Причина за замърсяването на въздуха станаха селски стопани от съседни региони, което есенно време палят стърнища.

Ситуацията се влошава допълнително от над 3 млн. автомобили и 6 млн. мотоциклети и мотопеди, регистрирани в Делхи. Освен това в Делхи в момента няма почти никакъв вятър, заради което смогът се задържа.

Смог е вид замърсяване на въздуха в големите градове и промишлени центрове, образувано при смесване на дим и мъгла. Английската дума е измислена в началото на XX век като съчетание от първите 3 букви на smoke (дим) и последните 2 букви на fog (мъгла) – smog. /ТАСС, АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах