сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Победителят в категория „Природа“ на Фотографския конкурс на National Geographic

5.11.2017 г.

Научете повече за тази снимка, спечелила Фотографския конкурс на National Geographic в категория „Природа“.

„Снимам предимно птици“, разказва фотографът и компютърен инженер Сунил Гопалан. „Вече бях снимал двата други вида кайри в Аляска и ми оставаше тъпоклюната.“

Гопалан споделя, че този вид кайри се срещат и от двете страни на Атлантическия океан, но искал да намери по-диво място за снимките. След като проучил възможностите той избрал да отиде на малкия остров Феър Айл край Шетланд в северната част на Шотландия.

До Феър Айл може да се стигне единствено след четири часа път с ферибот или с малък двумоторен самолет, поради което мястото е рядко посещавано въпреки красотата си.

Гопалан прекарвал по-голямата част от времето си на острова в очакване на подходящото  време за снимки, когато една дъждовна сутрин съдбата му се усмихнала. Тъкмо смятал да закусва, когато забелязал подгизнала от дъжда тъпоклюна кайра понесла своето ядене в човката.

Резултатът: изумителни портрети на дивата птица. Именно един от тези кадри печели Фотографският конкурс на National Geographic  в категория „Природа“.

Тъпоклюните кайри са изключително пъргави птици, които могат да се гмуркат на дълбочина до 60 метра. Те ловуват дребни риби като херинга или пясънча змиорка и летят обратно до гнездата си с 400 маха в минута като развиват до 88 километра в час. Именно бързината на птиците ги превръща в любим обект за снимане на Гопалан.

Според него участието в рубриката „Твоята снимка“ е страхотен начин да бъдеш част от фотографската общност и добра възможност да общуваш с други фотографи от платформата. „Това е вдъхновението от което всеки се нуждае, за да продължи да се увсъвършенства, а фотографският конкурс е най-високата летва към която да се стремим“, допълва той.

Вижте още снимки на Гопалан тук: http://www.sunilsphotos.com/

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах