сп. National Geographic - Декември 2020
National Geographic KIDS - Декември 2020

В земята на хилядите бездомни кучета

20.1.2020 г.

Тези бездомни кучета са намерили утеха в приют в Коста Рика, където се разхождат на свобода из тропическите планински земи.

от , National Geographic

В приюта Territorio de Zaguates в Коста Рика всяко новодошло куче получава име. В момента обитателите там са 970.

Разположен на около час от центъра на Сан Хосе, приютът е известен с това, че разполага с около 378 акра тропическа планинска земя, където множество кучета се разхождат, играят и тичат редом с посетители, служители и доброволци. Голяма част от животните могат да бъдат осиновени, а желаещите може да доведат своите кучета, за да поиграят заедно с останалите.

Основателите на приюта Лиа Бетъл и съпругът й Алваро Саумет започнали да събират бездомни кучета от улиците на Сан Хосе преди около 13 години. Когато броят им надхвърлил 100 и вече не се събирали в двора на семейството, те решили да преместят неофициалния приют във фермата на дядото на Бетъл.

Всъщност създаването на подобно място не е лесна работа. За щастие Лиа и Алваро вече почти са минали през сложните процедури, необходими за регистрирането на официална неправителствена организация в Коста Рика. Те са изправени и пред предизвикателството да изхранват нарастващия брой кучета – за един ден равностойността на храната е 600 долара. Освен това наскоро 11 кучета били намерени мъртви, и Бетъл се тревожи, че съседи, които искат да купят земя от семейството й, прибягват до жестоки методи да попречат на организацията й.

Но за кучетата Territoire de Zaguates е рай, в който са попаднали след мизерията в която са живели преди.

Британският фотограф Дан Джианопулос успява да прекара време с кучетата и хората, които се грижат за тях в Territoire de Zaguates, което в превод означава „Земята на бездомните кучета“.

„Да наблюдавам стотици кучета, тичащи из полето, бе зашеметяващо. Никога преди не бях виждал нещо подобно“, казва фотографът и любител на животните Джианопулос.

Разгледайте снимките, направени от него.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах