сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Продадоха рецептата за щастие на Айнщайн за 1,6 млн. долара

26.10.2017 г.

Две бележки, написани от Алберт Айнщайн, бяха продадени на търг в Йерусалим за 1,56 млн. долара и 240 000 долара. Те са толкова специални, защото в тях той разкрива теорията си за щастлив живот.

Бележка написана от Алберт Айнщайн със съвет за това как да живеем щастливо беше продадена в аукционна къща в Йерусалим за 1,56 млн долара.

Айнщайн дал бележката на куриер в Токио през 1922 г. вместо бакшиш. Малко преди това бил научил новината, че е спечелил мечтаната Нобелова награда за физика и казал на пощальона, че ако има късмет, бележката щяла да се превърне в голяма ценност.

Айнщайн написал, че постигането на заветната мечта не непременно гарантира щастие. Роденият в Германия физик бил спечелил Нобеловата награда и бил на обиколка в Япония за серия от лекции. Когато куриерът дошъл в стаята да донесе пратката, ученият нямал пари в себе си, за да му плати.

Вместова това той подал на пощальoна подписана бележка върху лист хартия от Imperial Hotel Tokyo със следното изречение на немски: „Спокоен и скромен живот носи повече щастие отколкото преследването на успеха и постоянното безпокойство, което го съпровожда.“

Втора бележка написана по същото време гласи: „Където има желание има и начин.“ Тя била продадена за 240 000 долара – съобщиха от аукционна къща Уинър. Наддаванията за двете бележки били много по-високи от очакваното – казват от аукционната къща.

Един от купувачите е европеец, пожелал да остане анонимен. Смята се, че продавачът на бележките е племенник на куриера.

Други известни съвети на Айнщайн:

„Не може да решим проблемите си със същото мислене, което сме използвали, когато сме ги създали.“

„Истински белег за интелигентност не е познанието, а въображението.“

„Все още не знаем и една хилядна от това, което природата ни е разкрила.“

„Когато ухажвате хубаво момиче един час изглежда като една секунда. Когато седите върху горящ въглен, една секунда ви се струва като цял час. Това е относителността.“

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах