сп. National Geographic - Ноември 2020 - 15 години National Geographic България
National Geographic KIDS - Ноември 2020

Застрашената Аляска

23.10.2017 г.

Добивът на нефт в Арктическото национално убежище за диви животни, намиращо се в североизточната част на Аляска, е спорен въпрос от десетилетия. Ще бъде ли разрешен?

Когато през 1960 г. американското правителство основало Арктическото национално убежище за диви животни и растения (Arctic National Wildlife Refuge)(ANWR)  основната му цел била да защити уникалните растителни и животински видове.

Но районът има един от най-спорните залежи от близо 10.3 милиарда барела петрол, чиято съдба не може да бъде решена вече няколко десетилетия

Сега Конгресът предлага закони, които могат да отворят района за добив. Проектозакон, който вероятно ще бъде прокаран тази седмица, тихомълком ще разреши на компании да започнат добива на петрол и газ. Според републиканците ресурсът може да генерира държавни приходи на стойност 1 милиард долара.

От друга страна демократите предлагат поправка, която да защити резервата. Те са убедени, че е наистина важно да са запазят най-обширните, недокоснати от човека американски територии.

Привържениците на нефтодобива смятат, че извличането може да бъде направено безопасно, докато природозащитниците изтъкват, че е възможно да възникнат инциденти, както е ставало неведнъж.

Какво всъщност е застрашено?

В района има 36 вида риби, многобройни стада северни елени и мигриращи птици. Репортерът Крег Уелх пише:  „Това е единственият резерват в Америка, където се срещат мечки гризли, американски черни мечки и полярни мечки и който осигурява коридор от канадскаа граница през Аляска до Чукотско море.“ Резерватът обхваща 12 милиона акра земя и 10 милиона акра крайбрежни територии.

Разгледайте снимките от галерията, за да се запознаете с тези диви земи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах