сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Глобалното замърсяване е причина за смъртта на 9 млн. души годишно

22.10.2017 г.

Мръсен въздух в Индия и Китай, замърсена вода в Субсахарска Африка, токсични мини и комбинати в Южна Америка – замърсяването по света е причина за 9 млн. смъртни случая годишно, или един от всеки шест.

Това показва ново проучване, цитирано от в. „Уошингтън поуст“. Изчисленията на изследването, публикувано в научното издание Lancet, означават, че глобалното замърсяване убива три пъти повече хора всяка година от ХИВ и СПИН, туберкулозата и маларията взети заедно. В същото време по-голяма част от смъртните случаи са в бедни и развиващи се държави.

Двугодишният научен проект, в който са използвани данни от учени в над 130 държави, документира причините за развитие на болести и преждевременна смърт през последните десетилетия. Според него лошото качество на въздуха е най-големият фактор на замърсяването, причиняващ смърт. Това включва както външното замърсяване, така и това в домакинствата, дължащо се на изгаряне на дърва, животинска тор и други. Резултатът – 6,5 млн. души умират през 2015 г. от сърдечни болести, инфаркти, рак на белите дробове и други респираторни проблеми.

Нечистата вода пък е причина за смъртта на 1,8 млн. души от стомашни болести, инфекции и други. Замърсяването на работното място също води до голям брой смъртни случаи – от рак на пикочния мехур при работещите с бои, през белодробни заболявания при миньорите, излагането на канцерогени и токсини е причина за смъртта на 800 000 души годишно.

Най-много хора през 2015 г. са загинали в Индия (2,5 млн. души) и Китай (1,8 млн. души). Други силно засегнати държави са Пакистан, Бангладеш, Кения. Изследването разглежда и последствията от замърсяването върху икономиката. Според данните държавните бюджети в бедните страни са ощетени с 1,3% от БВП годишно и с 0,5% в развитите страни.

Според авторите на изследването държавите трябва да положат повече усилия, за да намалят замърсяването и да подобрят здравето на своите граждани, като това ще им донесе, освен всичко друго, и икономически ползи.

Според Филип Ландриган от Медицинското училище „Синай“ в Ню Йорк, който е съпредседател на комисията, изготвила доклада, развитите държави могат да помогнат на по-бедните за ограничаване на замърсяването. „Това не е необратим резултат“, каза той и допълни, че „контролът на замърсяването е необходима битка“. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах