сп. National Geographic - Март 2021
National Geographic KIDS - Март 2021

Уникалното пещерно изкуство в Европа

2.10.2017 г.

Посетете тези места заради изкуството, останете заради красотата на регионите в които се намират.

Палеоантропологът и изследовател в програма на National Geographic Женвиев фон Петцингер навлиза в древни пещери, за да изучи изкуството от Ледената епоха. Да застанеш пред картина, направена преди 20 000 години, „е като мост през времето“. Фон Петцингер, автор на The First Signs: Unlocking the Mysteries of the Worlds Oldest Symbols, препоръчва да посетите следните три обекта в Европа.

Дордон, Франция
Тази част в югозападна Франция има множество пещери с добре запазено изкуство от Ледената епоха, като тук се намират и известните пещери Ласко. Сред местата, които фон Петцингер препоръчва са Les Combarelles - пещери с изображения на животни и хора и Font-de-Gaume с ярки скални рисунки. Не пропускайте рисунките на мамутти в Руфиняк.

Кантабрия, Испания
В пещерата Ел Кастийо се намират едни от най-старите скалните рисунки в Европа, както и десетки червени отпечатъци от ръце на повече от 30 000 години. Струва си да  разгледате двата известни музея в района, които хвърлят повече светлина върху пещерното изкуство: Музеят в Алтамира и Музеят на праисторията и археологията.

Долината Коа, Португалия
Намира се източно от град Порто и е едно от най-интересните места в Европа с палеолитно скално изкуство. В долината има стотици изображения и един от вариантите да ги разгледате е, като си запазите обиколка с 4x4. „Сякаш отивате в Джурасик парк“, казва Петцингер. Интересен за посещение е музеят Коа, който проследява историята на долината.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах