сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Защо този сезон ураганите бяха толкова катастрофални

28.9.2017 г.

След „Харви“, „Ирма“ и „Мария“ търсим обяснение защо имаше толкова силни урагани този сезон.

Докато ураганът „Харви“ стихваше в Хюстън се зададе „Ирма“, който бързо се превърна в най-силния атлантически ураган в историята. „Мария“ остави след себе си опустошените Кариби.

Трудно е да избегнем сравнението с 2005 г., когато „Катрина“ и „Рита“ пометоха Южното крайбрежие на САЩ. Сега е логично да си зададем въпроса защо настоящият сезон бе толкова пагубен и защо през последните 12 години по американските брегове имаше по-малко урагани.

Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (NOAA) прогнозира, че тази година ще станем свидетели на повече урагани от обичайното в Атлантическия океан: 14 до 19 бури с имена (имена на бурите се дават, когато вятърът достигне 118 км/ч) и от пет до девет урагана.

Защо този сезон бе толкова активен?

От Центъра за прогнозиране на времето към NOAA съобщиха, че е имало съвкупност от условия, които са превърнали Карибско море и част от тропическия Атлантик в инкубатор на бури.

Според метеорологa Кери Емануел  изпъкват два основни фактора. Първо, в момента има малка разлика в скоростта на вятъра до повърхността и на 16 километра нагоре в атмосферата, което означава, че при образуването си високите километри урагани  остават стабилни. Второ, тропическият Атлантик показва висок „термичен потенциал“, което означава, че водата може бързо да се изпари в атмосферата.

Освен това тази година Ел Ниньо е в  неутрална позиция, което увеличава перспективите на атлантическите урагани. Когато това затопляне на екваториалната част на Тихия океан е активно, подемната сила на вятъра е по-голяма, а термичният потенциал по-малък над Атлантическия океан, което намалява шансовете за оцеляване на ураганите.

Също така специалистите предполагат, че в бъдеще ураганите ще изливат все повече валежи, тъй като топлият въздух задържа повече водни пари. Учените са категорични, че рекордните количества дъжд, които се изсипаха от „Харви“, се дължат на повишената температура на земята в резултат на човешка дейност.

Специалистите прогнозират, че е възможно пораженията от бурите да стават все по-големи, тъй като интензивните урагани, които ги причиняват, ще бъдат по-многобройни и морското ниво ще се покачва.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах