сп. National Geographic - Март 2021
National Geographic KIDS - Март 2021

Откриха нова гробница в Египет – надзърнете в нея

11.9.2017 г.

Край Луксор откриха гробница на 3500 години. Принадлежала е на златар и неговата жена.

На западния бряг на Нил, в некропола Дра Абул Нага, археолози откриха нова гробница. Тя съдържа статуетки, мумии, керамика и други артефакти, съобщи египетското Министерство на антиките по време на официална церемония в събота.

Една от статуетките изобразява златар на име Аменемхат с жена му и един от синовете им. Според археолози семейството е живяло в Египет по време на 18-та династия.

В гробницата има две погребални камери с няколко мумии, саркофази, погребални маски от дърво, както и още статуетки на златаря и жена му. В една от тях има саркофази от 21 и 22 династия.

Новооткритата гробница не е в добро състояние, съобщи министърът Халед ел Анани пред журналистите, но намирането й може да доведе до други открития. Така например гробницата съдържа 50 погребални конуса, 40 от които говорят за съществуването на други гробници на четирима чиновници от онова време – обяви министерството в прес съобщение.

В една от погребалните камери екипът е намерил мумия на 50 годишна жена и двете й деца. Първоначалните изследвания сочат, че тя вероятно е страдала от няколко болести.

През април екип египетски археолози откриха друга гробница с няколко мумии в същия некропол, 10 дървени саркофага и над хиляда погребални статуи.

И двете открития са направени близо до Долината на царете – мястото, където са погребани едни от най-известните владетели на Египет, включително и Тутанкамон.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах