сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

Учени откриха ембрион в утробата на ихтиозавър

29.8.2017 г.

Ембрион на неродено малко е бил открит в утробата на ихтиозавър, останки от който са били намерени още през 90-те години на миналия век в британското графство Съмърсет.

Това става ясно от проучване на група британски и германски учени. Според техните открития ембрионът на морския динозавър е не по-голям от 7 см, но въпреки това в него се наблюдават признаци на бъдещ скелет – прешлени, ребра, нокти и други елементи на костната структура.

По думите на Свен Захс, изследователят от Музея по естествена история на германския град Билфелд , вкаменелостите на древните животни трябва да бъдат изследвани много внимателно, тъй като може да бъде пропуснат някой много важен детайл като този на ембриона от Съмърсет.

Скелетът на женското влечуго, който е бил повторно изследван, е бил с дължина от 3,5 метра. Той е на приблизително 200 млн. години, като времето, в който са живеели ихтиозаврите, съвпада с началото на периода Юра. Според изследователите откритият ембрион е третият случай в историята на открито малко в утробата на женски ихтиозавър. /ТАСС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах