сп. National Geographic - Февруари 2020
National Geographic KIDS - Февруари 2020

Пернат динозавър с четири крила не е можел да лети

29.8.2017 г.

За изненада на палеонтолозите добре запазената вкаменелост сочи, че животното не е можело да лети.

Динозавър с размерите на фазан, намерен в Китай, разбуни духовете сред учените, които се опитват да разберат произхода на летенето.

Видът, който наскоро бе озаглавен Serikornis sungei, се нарежда сред динозаврите с по четири крила. За изненада на палеонтолозите обаче той не е можел да лети.

„Оперението на Serikornis за първи път показва пълна липса на микроструктурите, заради които перата могат да устоят на въздушното налягане при ударите с крилата“, казва ръководителят на проучването Юлис Лефевр.

Изследването на вкаменелостта показва, че птиците и динозаврите се държат по сходен начин: и двата вида мътят яйца и правят гнезда. Според палеонтолога и стипендиант на National Geographic Джак Хорнър е логично динозаврите да са имали начин на ухажване подобен на този при днешните птици.  

„Оперението се е състояло от четири крила, както при много тероподи от Китай, но те не са давали възможност на „копринения“ да излети от земята или от дърво.“

Лефевр и екипът му предполагат, че Serikornis е принадлежал към подгрупа от ранни четирикрили динозаври, котио имали пера, но не били адаптирани за летене.

Вкаменелостта на Serikornis е намерена през 2014 г. и е на около 160 милиона години. Открита е в североизточната китайска провинция Ляонин - район известен с находките на останки от ранни птици и пернати динозаври.

Учените дават на динозавъра името Seriko , което на древногръцки означава „коприна“, тъй като вероятно покритието на тялото му е наподобявало копринена материя. Според учените животното е използвало перата си по-скоро за изолация и за борба със  съперниците, тъй като те не са били достатъчно леки да полети с тях.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах