сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Нова технология разкрива майсторската техника на картинa от Херкулан

24.8.2017 г.

Древният град Херкулан е имал същата съдба като на Помпей. Нова технология разкрива красотата на една от изгубените му картини.

Малкият, скромен портрет за последно е бил видя в оригиналния си вид преди няколко века. Благодарение на мултидисциплинарна мрежа от археолози, изкуствоведи и химици образът на безименната дама е частично възстановен.

Кръглият образ на женско лице е бил намерен в малкия град Херкулан, който имал съдба, подобна на тази на Помпей. До началото на XX в. градът бил скрит под сажди и пепел. Вероятно именно разкопките, започнали тук преди 70 години са допринесли за увреждането на рисунката, като са я изложили на температурни промени, влажност и човешка намеса.

На 254-та Национална среща на Американското химическо дружество изследователите обясняват как са успели да реставрират толкова деликатна находка.

Реставрационните работи се ръководят от Елеонора Дел Федерико, професор по химия в Института Прат. С помощта на подвижно устройство, наречено XGLab SRL, Дел Федерико и екипът й успели да сканират картината с макро рентгенова флуоресценция. Данните разкрили следи от химически съставки като желязо, олово и мед. Оловото например говори за наличието на бял цвят, докато медта често е индикатор за наличието на синьо или зелено.

Рентгенови лъчи са били използвани и преди за изследването на скрити образи в известни творби на изкуството. През 2015 г. благодарение на рентгенови лъчи е идентифициран скрит образ в картината на Рембрандт An Old Man in Military Costume. Картините на Пикасо също разкриват тайните си пред рентгеновите скенери. Машината, която използва Дел Федерико обаче е първата по рода си, която се транспортира лесно.

Елеонора Дел Федерико работи в сътрудничество с Herculaneum Conservation Project, чиято задача е да възстанови изгубената истроия на региона. Благодарение на химическия анализ на конструкцията на картините тя се надява, че в крайна сметка те ще могат да бъдат възстановени.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах