сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Откриха още три гробници в Египет

17.8.2017 г.

Новооткритите артефакти обхващат няколко десетилетия египетска история, което предполага, че гробниците са били част от гробище на голям град.

Египетското Министерство на антиките обяви, че в североизточен Египет са открити три каменни гробници отпреди 2000 години.

Фрагментите сочат, че гробниците обхващат периода на 27-мата династия (525-404 г.пр.Хр.), когато Египет става провинция на персийската империя на Ахеменидите, както и от периода на гръко-римското птолемейско владичество, което започва около век по-късно.

„Този факт предполага, че районът е бил голямо гробище за дълъг период от време“, казва Айман Ашмауи от Министерството на антиките.

При предишни разкопки тук са открити 20 гробници, направени като катакомби – архитектурна практика типична за периода на 27-мата династия. Трите новооткрити гробници обаче са различни.

Две от тях имат погребални камери с погребални ниши, сред които и такава за детско тяло. Али Ел-Бакри, ръководител на разкопките съобщава, че гробницата е първото доказателство за детско погребение в Ал-Камин ал-Сахрауи.

Намерените кости са на мъже, жени и деца на различна възраст, което сочи, че мястото е било част от голямо гробище, а не военен гарнизон, както се смяташе по-рано.

Предстоят още открития, тъй като разкопките по третата гробница не са приключили.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах