сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

В Антарктида намериха сладкиш, оставен от полярния изследовател Робърт Скот

14.8.2017 г.

В хижа на антарктическия нос Адер са открити хранителни продукти на една от полярните експедиции от началото на миналия век. Сред изостаналите храни има и недокоснат сладкиш, който е стоял в естествен хладилник 100 години.

Изследователи от новозеландската организация Antarctic Heritage Trust, които са се натъкнали на сладкиша, смятат, че е бил оставен от експедицията на британския изследовател Робърт Скот.

Полярниците на Скот са били в хижата на път за Южния полюс. В хижата са останали също сардини, развалено месо, риба и буркани със сладко. Сладкишът е оцелял, но кутията му се е разпаднала. На остатъците от опаковката личат инициалите H&P – емблема на британската сладкарска фирма Huntley & Palmers.

Лизи Мик, която отговаря за артефактите в Antarctic Heritage Trust, твърди, че сладкишът изглежда годен за ядене, но от него се носи неприятна миризма, напомняща на гранясало масло. Изследователите се отказали от дегустация по етични съображения.

Робърт Скот се надявал да стане първият покорител на Южния полюс. Той достига крайната точка на 17 януари 1912 и разбира, че е бил изпреварен от експедицията на Руал Амундсен. По обратния път Скот и спътниците му загиват.

През 2015 беше съобщено, че учени са дегустирали 170-годишно шампанско “Veuve Clicquot”, намерено на дъното на Балтийско море. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах