сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Пети Фестивал на солта - „Вдъхновени от езерото“

4.8.2017 г.

На 12-ти август 2017 г. е петото издание на Фестивала на солта, което ще бъде на тема „Вдъхновени от езерото“, защото най-соленото Атанасовско езеро е вдъхновение - за природозащитници, артисти, писатели и фотографи.

Всеки има своите причини да го харесва, да му се възхищава, да бъде привлечен – заради магическите цветове, изгревите, залезите, неповторимия мирис, звуците, специалната атмосфера, солта по кожата, ятата с пеликани и хилядите щъркели, черните хора, намазани с кал и т.н.

Какво предлагат тази година организаторите от проект „Солта на живота“, LIFE+:

  • Традиционни занимания - Базар на солта, Солничар за един ден, къпане в лугата и калта
  • И много нови неща - ще бъдат представени артисти и творци от различни области на изкуството, които ще покажат собствените си усещания и представи за това уникално място, разположено в рамките на град Бургас – фото-анимационна работилница на авторите от „Павилион“, изложбата „Солени пейзажи“ на арх. Мариана Сърбова, книгата „Перо от пеликан“ на Ирина Папанчева, видео-пърформанс на Красимир Марчев, суинг демонстрация на Flying Steps Burgas.
  • разнообразни ателиета за децата - „Приказки за солта“ - четене с доброволците на Регионална библиотека „Пейо Яворов“, изработване на определител за облаци с фондация Биоразнообразие, Спортни игри със „Зелена Странджа“, Архитектура за деца с млади бургаски архитекти, Арт пленер и др.

Специален акцент ще бъде комбинираното пътешествие от лятна сцена „Охлюва“ в Морската градина до резерват „Атанасовско езеро“ по случай 37-мия му рожден ден, а вечерта официално ще се открие новото пространство на Атанасовско езеро – “симБиотично“, което представя едноименната изложба на проект „Солта на живота“ и някои други изненади.

В музикалната част на Фестивала ще свирят "Мери Бойс Бенд", защото те самите са вдъхновени от Атанасовско езеро и заснеха свой клип край бреговете му, заедно с безкрайните птичи ята. https://www.youtube.com/watch?v=metB0XZLAik

Тазгодишното издание се организира с подкрепата на приятелите на езерото. Благодарение на техните дарения, усилията на екипа на проект "Солта на живота", подкрепата на Община Бургас и ОИЦ Бургас, както и на РИОСВ Бургас - фестивалът ще го има отново, за да зарадва гости и граждани на Бургас в събота на 12 август от 9:00 до 23:00 часа.

Следете подробностите във фейсбук страницата Солта на живота и в специалното събитие „Вдъхновени от езерото“  https://www.facebook.com/events/1773175429640996

 

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах