сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

НБУ с награда за хуманитаристика в памет на проф. Богдан Богданов

4.8.2017 г.

Нов български университет учреди специална Награда за хуманитаристика в памет на създателя на Университета професор Богдан Богданов.

Призът е израз на почит към впечатляващата личност на професор Богданов и продължение на неговото дело и мисия – да подкрепя и развива знанието на всяко едно ниво, в името на младите, амбициозните, можещите, онези, които мечтаят да променят света и средата, в която ние всички изграждаме нашето бъдеще.

Наградата за хуманитаристика ще се връчва ежегодно на 2 ноември, рождената дата на професор Богданов, а безграничната му всеотдайност и нестихващ стремеж към съвършенство са в основата на начинанието.

Освен плакет и диплом, състезанието между участващите ще бъде и паричния израз на наградата от 10 000 лв., като е предвидена и втора, поощрителна в размер на 4000 лв., която може да бъде връчена от журито по негова преценка.  

Наградата ще се определя на конкурсен принцип и ще се присъжда лица, реализиращи идеи, сходни с идеите на професор Богданов. Кандидатите могат да подадат лично документи или да бъдат номинирани (с изрично тяхно съгласие) от други лица, комитети или организации до 15 септември 2017 г., уточняват от учебното заведение.

Роденият на 2 ноември 1940 г. професор Богданов е забележителен познавач както на Античната, така и на Западно-европейската литература. Освен множеството преводи от латински и старогръцки, името му стои под предговорите и послесловите на редица важни за европейската литература текстове.

Преподавателският път на Професора преминава през Великотърновския, продължава в Софийския и завършва в Нов български университет. Той е ръководител на Катедрата по класическа филология в СУ, а след това и Председател на УС на Фондация „Отворено общество“.

Наградата на ще бъде връчена на тържествена церемония в НБУ на 2 ноември тази година.

Цялата необходима информация относно процедурата за кандидатстване и още много детайли могат да бъдат открити на официалния сайт на НБУ -

http://ebox.nbu.bg/humanitiesaward

Подаването на документите става лично или по пощата до: НБУ, гр. София, ул.Монтевидео 21, 1618, до: Христо Чукурлиев, Корпус 2, ет. 2. стая 218. Документите съдържат: попълнената формата за кандидастване, препоръки и мнения на трети лица и/или организации, доказателства в полза на кандидатурата.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах