сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Първите снимки на Мачу Пикчу

27.7.2020 г.

През 1913 г. National Geographic публикува тези панорамни снимки на Мачу Пикчу, направени от Хирам Бингъм.

Преди близо сто и девет години на 24 юли, докато търсел изгубената столица на инките, 35-годишният американски изследовател Хирам Бингъм попаднал в долината на река Урубамба в Южно Перу. Районът наподобявал тропическа дъждовна гора, но не след дълго той успял да различи стени и сгради. Гранитните блокове били „красиво споени и издържани в изискания архитектурен стил на инките“, спомня си той две години по-късно в разказ за National Geographic. С разкриването на мащабите на 400-годишния комплекс, Бингъм осъзнал, че „Мачу Пикчу може да се окаже най-голямата и най-важна забележителност в Южна Америка от дните на испанското завоевание.“

Преди да си тръгне от изгубената столица на инките, която го направила известен, Бингъм снимал древния град в продължение на 4 часа със специален модел на Kodak. „Някой щеше ли да повярва какво съм намерил?“ споделя той по-късно.

Бингъм се сдобил с фотоапарата покрай познанството си с Джордж Ийстман, основателя на Кодак. Панорамната версия на този фотоапарат все още не била на пазара, но Ийстман я предоставил на Бингъм заедно с безплатно оборудване и ленти. В замяна Бингъм потвърдил, че лентите на Кодак са издръжливи и в тропически региони. Панорамните снимки в галерията вероятно са направени с Kodak 3A , пригоден за правенето на панорамни снимки, казва Сара Манко от фотоархива на National Geographic.

Разбира се, Бингъм не бил първият, открил Мачу Пикчу - местните фермери отдавна познавали и посещавали руините. Но той е първият, който документира мястото. Тъй като смятал, че заснемането е толкова ценно, колкото и изследователските бележи, той настоявал преди всяко пътуване участниците в експедициите му да се научат да снимат и да проявяват филми. По време на следващото си пътуване до Перу през 1912 г. Бингъм поискал допълнително оборудване – три фотоапарата Kodak, 3 500 негатива и 10 дървени триножника. С тях документирал руините, като понякога включвал себе си или останалите от екипа за мащаб.

Друга личност по онова време, усетила силата на фотографията за легитимирането и популяризирането на науката бил редакторът на National Geographic Гилбърт Гроувнър. Той придумал Бингъм и в резултат получил подробен разказ и 244 фотографии от експедицията му в Перу от 1911 г., които публикувал в брой с една единствена статия през 1913 г. По-късно Националното Географско дружество дало половината пари за втората експедиция на Бингъм до Перу.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах