сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Лавандуловите полета на Вашингтон

24.7.2019 г.

Всяко лято уханна лавандула покрива долината Скуим Дънджинес в северозападния щат Вашингтон.

В края на юли в град Скуим се състои фестивал, посветен на лавандулата – тридневно празненство с танци, изкуство, джаз и блус, сладолед с лавандула, вино, мартини и маргарити и обиколки на лавандуловите ферми.

Скуим е идеално място за отглеждане на лавандула, която се нуждае от много слънце и малко напояване. За разлика от росните дъждовни гори на полуостров Олимпик, Скуим има собствен микроклимат. Планината Олимпик създава уникална среда, наподобяваща сухите крайбрежни райони на Прованс.

Историята

В края на 1990-те няколко жени започват да отглеждат лавандула в района. През 1996 г. те продават първата си реколта в града в малка шатра и оттогава това събитие прераства във фестивал с над 30 000 посетители.

Фермите предлагат различни забавления по време на фестивала – от бране на боровинки и лавандула до танци, сладкиши, работилници за дестилация на лавандулово масло и нощувки.

За производството на лавандула не са нужни пестициди и поддръжката е минимална, което превръща фермите в Скуим в билков оазис за животинския свят.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах