сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

„Тесла“ спечели поръчка за инсталиране на най-голямата в света акумулаторна батерия

8.7.2017 г.

„Тесла“ сключи договор с Австралия за инсталирането на най-голямата в света акумулаторна батерия, която може да се окаже идеалният тест за надеждността на широкомащабното внедряване на възобновяемата енергия.

Изпълнителният директор на компанията Илон Мъск, известен със смелия си подход в автомобилостроенето, изработката на енергоспестяващи продукти и опознаването на Kосмоса, успя да спечели поръчката сред десетки други предложения за изграждане на гигантска литиево-йонна батерия, която ще служи като резервен акумулатор за спешни нужди от енергия за Южна Австралия.

Има обаче и една уловка. Споразумението гласи, че „Тесла“ трябва да е готова със 100-мегаватовата батерия в рамките на 100 дни от подписването на договора. В противен случай батерията ще трябва да бъде предоставена безплатно на австралийските власти.

„Ние ще направим всичко възможно, за да я завършим“, обеща Мъск пред репортери в северноастралийския град Аделаида. И трябва да се постарае да изпълни обещанието си предвид факта, че ако не успее да се справи в зададения срок, то това ще коства на компанията му повече от 50 млн. долара загуби.

Според проекта батерията ще бъде изобретена така, че да освети близо 30 000 домове, ако има срив в електрическата система. Тя ще бъде поставена на все още незавършената вятърна ферма в Джеймстаун, използвана от френската електроразпределителна компания за възобновяема енергия Neoen.

През последните три години Южна Австралия реши да закрие електроцентралите си с въглища и вместо това да разчита на вятър, слънчева енергия и газ. По-точно тя започна да се състезава с останалите части на страната, където делът на вятърната енергия е 40% от цялото произведено електричество.

Този ход беше силно аплодиран от еколозите, но подложи държавата на риск от постоянни прекъсвания в електрозахранването, тъй като няма начин да се съхранява достатъчно енергия, когато реално вятър няма.

През септември недостатъците на възобновяемата енергия изпъкнаха особено ярко, когато над 1,7 милиона жители на Южна Австралия останаха без електричество, някои от тях за повече от две седмици, тъй като мрежата се претовари и се срина. Идеята на батерията на „Тесла“ е да разреши проблема с недостатъчното съхранение и да предотврати подобни системни сривове.

„Ефективното съхранение на електрическата енергия е единственият проблем, който ни дърпа назад от това да получаваме цялата си енергия от вятъра и слънцето", каза Иън Лоу, професор по наука в Университета „Грифит“ в Австралия.

„Този проект е значителна иновация, която демонстрира приложимостта на широкомащабното съхранение“, допълни той. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах