сп. National Geographic - Юни 2020
National Geographic KIDS - Юни 2020

Гигантски айсберг е на косъм да се откъсне от Антарктида

5.7.2017 г.

Леден къс, по-голям от американския щат Делауеър, виси на косъм от откъсването от леден шелф на Западна Антарктида, става ясно от сателитни снимки в сряда.

Когато най-накрая огромният къс се отдели от ледовете на Larsen C, според Европейската космическа агенция (ESA) в океана ще се окаже един от най-големите айсберги в писаната история - около 6 600 квадратни километра.

Частта на айсберга под морското равнище може да достигне до 210 метра . "Пукнатината в леда е около 200 километра, остават само пет километра между края на пукнатината и океана", се казва в изявление на ЕSА.

"Айсберги се откъсват от Антарктида непрекъснато, но тъй като този е особено голям, пътят му през океана трябва да бъде наблюдаван, тъй като може да представлява опасност за морския трафик".

Учените, проследяващи развитието на събитията около ледения къс, очакват той да се откъсне от Ледения континент до няколко месеца. Шелфът Larsen C ще загуби повече от 10% от общата си повърхност. Масивният леден къс ще плава във водата и когато се разтопи няма да допринесе до повишаване на морското равнище. Реалната опасност е от вътрешните ледници.

Ако ледниците, държани под контрола на Larsen C се гмурнат в Антарктическия океан, това ще повиши глобалното морско ниво с около 10 сантиметра, твърдят изследователи.

За топенето на полярните ледове и отцепването на гигантски айсберги някои хвърлят вината върху причиненото от хората глобално затопляне. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах