сп. National Geographic - Май 2020
National Geographic KIDS - Май 2020

Алея на световните изобретения от пясък се появи на кея в Русе

29.6.2017 г.

Алея на световните изобретения и иновации, сътворени от пясък, бе изградена на кея в Русе. Тя представя творбите на 10 скулптори от осем страни, които в продължение на седмица работиха по темата.

Официалното откриване на алеята, която е финал на третото издание на Международния фестивал "Ruse sand Fest" 2017, ще бъде тази вечер и е посветено на днешния Международен ден на река Дунав.

10-те фигури, високи по 3 метра, са изработени от 700 тона пясък. Някои от произведенията са доста конкретни, други пък залагат на абстракцията.

Рейчъл Стъбс от Великобритания е нарекла творбата си „Търсенето на Левитан“ и показва компас, а украинката Маргерита Теллалим представя микроскопа под името „Невидимият свят на Льовенхук“.

Българинът Огнян Читаков е избрал телефона в „Общуването на Бел“, докато италианецът Леонардо Уголини прави колело под названието „Движение на времето“.

Мариел Хийселс от Холандия е решила да надникне в мозъка на изобретателя и какво се случва с него, докато създава нещо ново.

Фергюс Мулвани от Ирландия е автор на „Математиката – езикът на природата“, а Бобисан Атисо от Того е влюбен в музиката и е нарекъл работата си „Вселената пулсира с честотата на Моцарт“.

Руслан Коровков от Русия е направил „Сънят на Менделеев“, а Ирина Тафлевская от Украйна смята писмеността за най-важното изобретение. „Интернет в материален пясъчен образ“ е абстрактната творба на Светлозар Лисичков.

Директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова разказа, че алеята на пясъчните скулптури ще бъде на вниманието на русенци и гостите на града до края на лятото, стига да не се изсипят поройни дъждове. За втора година е изграден и пясъчен бар, на който през цялото лято ще се предлагат разхладителни напитки и летни коктейли за посетителите на кея и експозицията. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах