сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Осем писма на Айнщайн продадени на търг

23.6.2017 г.

Писмата на Алберт Айнщайн, с които през 50-те години на XX век представя пред колега разсъжденията си за физиката, Господ и Израел, бяха купени за 210 хиляди долара, съобщи във вторник АФП.

Осемте писма, написани на английски между 1951 и 1954, повечето адресирани до Дейвид Бом, са подписани от ръката на Айнщайн и в някои от тях има ръкописни бележки.

В писмото, което достигна най-висока цена – 84 хиляди долара (75 500 евро), Айнщайн подчертава, че „ако Господ е създал света, неговата основна грижа със сигурност не е била да го направи лесно разбираем за нас”.

В друго писмо, продадено за 50 400 долара (45 300 евро), той разсъждава за връзката, установена от Бом между квантовата теория и теорията на относителността. "Трябва да призная, че не съм в състояние да отгатна как може да се достигне до това обединение”, пише Айнщайн.

В напечатаното на машина писмо се съдържа формула, грижливо на ръка. Дейвид Бом, роден в САЩ в семейство на еврейски емигранти, е работил с Айнщайн в Принстънския университет, преди да избяга в Бразилия, след като губи поста си заради лова на вещици – политика за преследване на комунистически идеи, вдъхновена от сенатора Джоузеф Макарти.

Аукционната къща „Уинърс” (Winners) посочи, че писмата са от наследството на починалата вдовица на Бом. Нобеловият лауреат по физика Айнщайн, който е отказал предложение да застане начело на новата държава Израел, твърди, че тогава не е бил моментът да се вземе такова решение.

„Израел е интелектуално жив и интересен, но има твърде ограничени възможности и да се отиде там, с намерението да се тръгне отново при първа възможност, ще бъде достойно за съжаление”, пише той.

Бом окончателно става през 1955 г. гостуващ преподавател в реномирания Технологичен институт в Хайфа, в северната част на Израел. Айнщайн е неприсъствен управляващ на Еврейския университет в Ерусалим. Когато почива през 1955 г. той му оставя архива си и университетът разполага с най-голямата колекция в света от документи на учения./АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах