сп. National Geographic - Март 2021
National Geographic KIDS - Март 2021

Първият човек: Животът на Нийл Армстронг

5.6.2017 г.

Единствената официална биография на Нийл Армстронг – астронавта, чиято „малка стъпка“ промени човешката история.

„Изстрелването“

 След края на мисията до Луната и завръщането на астронавтите от „Аполо 11“ на Земята Бъз Олдрин казва на Нийл Армстронг: „Нийл, изпуснахме цялото събитие“.

Между 750 000 и 1 милион души, най-многобройната тълпа, събирала се някога за изстрелването на космически полет, прииждат в Кейп Кенеди, щата Флорида, в дните преди сряда, 16 юли 1969 г. В навечерието на събитието близо хиляда полицаи и служители на бреговата охрана имат тежката задача да регулират потока от 350 000 коли и лодки, стичащи се по шосетата и водните пътища. Един предприемчив автоинспектор наема от производителите на портокали трикилометрова крайпътна ивица и започва да таксува по два долара на човек за право на гледане. Друг хитрец пък продава срещу 1,50 долара сертификати за присъствие, принтирани върху фалшив пергамент с шрифт, наподобяващ староанглийския, а за още 2,95 клиентите получават имитация на „космическата химикалка“[1].

Масовите събирания около стадионите преди футболен мач не могат да се сравнят с летния фестивал, предхождащ изстрелването на първия полет до Луната. Зяпачи със слънчеви очила, обути с бермуди или само по бански, запалили скарите си за барбекю още отрано, отворили хладилни чанти с бира и газирани напитки, надзъртащи през бинокли и телескопи, нагласящи обективите и стативите на камерите си – тълпите изпълват всяка ивичка пясък, всеки замърсен с нефт кей, всяко вмирисано на риба пристанче.

Измъчвано от жегата ‒ 32 градуса в десет часа сутринта, изпонахапано от комари, все още раздразнено от задръстванията и таксите за добри места, огромното стълпотворение от хора чака търпеливо чудовищно голямата ракета „Сатурн V“ да изстреля „Аполо 11“ към Луната.

В лагуната Банана Ривър, на осем километра южно от космодрума, всевъзможни лодки задръстват водния път. Компании като „Груман Еъркрафт“ са наели по-големите яхти за деня, за да осигурят на служителите си възможност да наблюдават резултата от дългогодишните си усилия. На борда на голямата моторница „Грейпфрут II“ заможният производител на цитрусови плодове Джордж Лайър от Орхид Айлънд, Флорида, подхвърля закачливо грейпфрути на случайни минувачи. Близо до брега две малки афроамериканчета са седнали в прогнила лодка с весла и спокойно наблюдават суматохата, прогонила всичката риба.

На борда на голяма моторна яхта, притежание на „Норт Американ Авиейшън“ ‒ компанията, построила командния модул на „Аполо“, Джанет Армстронг, съпругата на командира на „Аполо 11“, и двете им момчета – 12-годишният Рик и шестгодишният Марк, стоят и нервно чакат изстрелването. Колегата астронавт Дейв Скот – партньорът на Нийл от полета на „Джемини VIII“ през 1966 г. ‒ е уредил местата им „в ложата“, както се изразява Джанет.

Над главите им хеликоптери неуморно превозват групи високопоставени лица към запазени скамейки в най-близките трибуни за наблюдение, на около пет километра от стартовата площадка. Около една трета от двайсетте хиляди поканени от НАСА специални гости присъстват на събитието, включително и няколкостотин чуждестранни министри, министри на науката, военни аташета и представители на авиацията, както и 19 губернатори на САЩ, 40 кметове и няколкостотин високопоставени представители на американския бизнес и индустрия. Половината членове на Конгреса също са дошли, както и двама съдии от Върховния съд.

Вицепрезидентът Спиро Т. Агню е заел мястото си на трибуните, а президентът Ричард М. Никсън наблюдава събитието на телевизора в Овалния кабинет. Първоначално Белият дом предвижда за вечерта преди излитането Никсън да вечеря с астронавтите от „Аполо 11“, но този план се проваля, след като пресата цитира изявление на д-р Чарлз Бери, главния лекар на астронавтите, в което той предупреждава, че винаги съществува опасност президентът неволно да ги зарази с настинка в начален стадий. Армстронг, Олдрин и третият член на екипажа им, Майк Колинс, намират притесненията на доктора за абсурдни – в крайна сметка 20-30 души ‒ секретари, специалисти по скафандрите и на симулаторите – са ежедневно в контакт с тях. Летелият с „Аполо 8“ Франк Борман, когото НАСА назначава за специален консултант на Никсън по космическите полети, обявява изявлението на Бери за „напълно абсурдно“ и „адски глупаво“, но не настоява за повторна промяна в плановете, „защото, ако някой кихне на Луната, ще обвинят президента“.

Две хиляди акредитирани репортери наблюдават изстрелването от пресцентъра на Космическия център „Кенеди“. Осемстотин и дванайсет от тях са дошли от други държави, а само японските представители са сто и единайсет. Дванайсет журналисти идват от Съветския блок: седем от Чехословакия, трима от Югославия и двама от Румъния. Кацането на Луната е събитие, засягащо целия свят, и почти всички го поставят над политиката...

[1] Химикалка, която може да пише при нулева гравитация и други екстремни условия, създадена от компанията „ Фишър Спейспен Ко.“ през 1965 г. – б. пр.

„Първият човек: Животът на Нийл Армстронг“

Джеймс Хенсън;  с предговор от Георги Иванов

Единствената официална биография на Нийл Армстронг – астронавта, чиято „малка стъпка“ промени човешката история. Когато през 1969 г. „Аполо 11“ каца на Луната, първият човек, стъпил на повърхността й, се превръща в легенда. Нийл Армстронг е издигнат на пиедестал заради монументалното си постижение, но природната му скромност го подтиква да страни от медийния шум, с което си спечелва славата на отшелник.

Замръзналият във времето образ на лунен покорител се запечатва в световното съзнание и мъжът в скафандъра остава напълно непознат. Благодарение на ексклузивния си достъп до частни документи и семейни архиви историкът Джеймс Хенсън въвежда читателя в съкровения свят на обичания от милиони космически пътешественик.

Авторът се позовава на интервюта с над 120 души, включително 55 часа на откровения от самия Армстронг, и съумява да направи безпрецедентен анализ както на астронавта, така и на човека зад легендарното име. В приковаващ вниманието разказ за безбрежни простори, високи технологии и несъкрушима воля Хенсън описва една изключителна епоха от историята на астронавтиката и задълбочено проследява пилотската кариера на Армстронг, за когото летенето винаги е било начин на живот – от 78-те му бойни мисии като военноморски авиатор в небето над Северна Корея, през първите му полети отвъд атмосферата с ракетоплан Х-15, до осъществяването на първото скачване на апарати в Космоса.

С дързък щрих „Първият човек“ рисува портрета на един велик, но смирен герой, който показва на човечеството, че звездите са на една мечта разстояние.

За автора

Д-р Джеймс Хенсън е дългогодишен професор по история в университета „Обърн“ в Алабама. Преподавателската му дейност е отличена с множество награди, а през 2015 г. получава престижната номинация за „Американски професор на годината“. В качеството си на експерт по история на науката и техниката той пише книги и статии, обхващащи широк тематичен спектър – от ранните дни на авиацията, първите реактори за ядрен синтез и кацането на Луната, до въздействието на голф игрищата върху околната среда.

С издаването си през 2005 г. „Първият човек“ се превръща в бестселър на „Ню Йорк Таймс“ и постепенно събира плеяда от литературни отличия, включително Награда за астронавтическа литература на Американското астронавтическо дружество, Награда за най-добра книга на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и Награда за най-добра академична книга за 2006 г. на списание „Чойс“.

Отзиви

„Могъща, безкомпромисна биография на човек, който е жив пример за неуморна упоритост и целеустременост... Задължително четиво.“

„Пъблишърс Уийкли“

„Този точен портрет предлага много нови и изумителни подробности за Армстронг и живота му, както и за великата и незабравима епоха на изследователи, в която Нийл е имал късмета – и таланта – да играе основна роля.“

Андрю Чайкин, автор на „Човек на Луната“

„Майсторски написана... технически точна и академична, но същевременно достъпна... Мисията е изпълнена, перфектно кацане.“

Ленард Дейвид, „Ад Астра“

„Нека си го кажем направо – книгата е изумителен успех... Безупречно проучена и изпълнена с подробности, но и написана по начин, привлекателен за всякакъв тип читатели... Това е важна книга, която трябва да присъства във всяка научна библиотека.“

Сър Патрик Мур, „Лондон Таймс“

„Джим Хенсън е написал изключителен и точен разказ за един неповторим период от историята на астронавтиката и приключенията на Нийл Армстронг.“ Дейв Скот, астронавт на „Джемини 8“ и „Аполо 9“, командир на „Аполо 15“.

Книгата се издава от ВАКОН

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах