сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Хора са обитавали Калифорния преди 130 000 години

31.5.2017 г.

Ново проучване взриви археологическите среди – според него Америка е била обитавана от хора 100 000 години по-рано, отколкото се предполагаше досега.

В съобщение, което предизвика буря от противоречия, учени обявиха, че са открили следи от древни хора в Калифорния на възраст между 120 000 – 140 000 години. Това означава, че Америка е била обитавана 100 000 години по-рано, отколкото се приемаше доскоро.

Ако изследователите се окажат прави, археологическите разкопки край Сан Диего ще пренапишат историята на човечеството.

„Разбирам, че 130 000 години са много време и че правят нашите разкопки най-древните в Америка“, казва ръководителят на проекта Том Демере, палеонтолог в Природонаучния музей в Сан Диего. „Разбира се, подобни твърдения изискват и нужните доказателства, но ние смятаме, че разполагаме с тях.“

Нека поясним: екипът не е намерил човешки кости при разкопките. Доказателствата, на които са попаднали, са скелет на мастодонт, костни люспи и няколко едри камъка. Това означава, че вероятно мястото е служело за „добив на кости“: предполага се, че неизвестни хоминини са чупели костите с каменни чукове, вероятно за да извлекат костен мозък или да използват други части от скелета.

Много учени остават скептично настроени към изследването, а някои го отхвърлят напълно. „Досега говорехме за появата на хора по нашите земи преди 12, 13, 14 хиляди години. Разликата с предположението, че живот тук е имало преди 130 000 години, е доста голяма“, казва археологът Джон Макнаб.

Мястото е било открито през 1992 г., когато при строежа на Щатска магистрала 54 работници са попаднали на фрагменти от едри кости.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах