сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Защо изчезна и това езеро?

26.11.2019 г.

Известно с безбрежните си синьо-зелени води, езерото Атескатемпа сега представлява няколко кални локви.

Някога пълното с риба езеро Атескатемпа в Гватемала сега е пресъхнало и е оставило местните жители без поминък - дъното му е осеяно с мидени черупки, охлюви и ненужни лодки.

Сушата през последните две години напълно е ликвидирала риболова и туристическата индустрия. „Децата ни умират, защото няма храна“, казва Ектор Агире, който работи за застъпническа група в полза на местните общности.

Езерото Атескатемпа се намира в така наречения „Сух Коридор“ в Централна Америка, регион, който се простира от Гватемала до Панама. Поради географското си разположение езерото е изключително чувствително към цикличното влияние на Ел Ниньо.

В момента регионът преживява една от най-жестоките суши за последните 10 години, но друга причина за пресъхването на езерото е човешката дейност – от извличането на ресурси до безотговорно земеделие.

Миналото лято служители от Обединените нации са поискали 17 милиона долара за пострадалите от суша общности в „Сухия коридор“. Засегнатите от пресъхването на езерото Атескатемпа са получили дажби боб, ориз, брашно и петрол. Местните хора обаче споделят, че трудно се добират до полагащото им се.

Езерото Атескатемпа не е единственият водоем, пресъхнал през последните години. Само за две години езерото Поопо в Боливия изчезна в резултат на топенето на ледниците и отклоняване на притоците, а Аралско море вече представлява 1/10 от това, което е било преди да започнат да отклоняват водите му за напояване през 1960-те.

Тъй като езерата и реките са изключително важен източник на доходи за много общности, сушите все по-често стават причина за повишаването на броя на климатичните бежанци. Обединените нации оценяват, че от 2008 година досега климатът е станал причина за изселването на 22,5 милиона души.

Жителите край Атескатемпа обаче все още се надяват, че очакваните валежи отново ще напълнят езерото и джобовете им.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах