сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Китай успя да извлече „горящ лед” от морското дъно

19.5.2017 г.

Китайските нефтодобивници за пръв път успяха да извлекат „горящ лед” от дъното на Южнокитайско море – съединение на вода с природен газ, което се превръща в кристално вещество при високо налягане и ниски температури.

„Фактът, че успяхме да извлечем това полезно изкопаемо, свидетелства, че Китай е постигнал изключителни успехи по отношение на теоретичната рамка и свързаните с нея технологии”, каза пред централната китайска телевизия представител на Министерството на земеделието и природните ресурси.

Той посочи също, че това ще се превърне в толкова важно събитие, колкото беше и случилата се преди години в САЩ революция в добива на шистов газ, а методите за използване на енергията ще претърпят трансформация.

Образците „горящ лед” са били извадени от дълбочина над 1,2 км. 200-метровият подводен кладенец е бил на 285 км югоизточно от Хонконг.

До момента са добити 120 кубически метра от този енергоносител, в който съдържанието на метан е 99,5 процента.

„Работим вече 8 дни и всекидневно вадим от дъното поне 10 кубически метра „горящ лед”, понякога стигаме до 35 к.м. дневно”, разказа инженер от китайското управление за геологически изследвания.

Участници в проекта подчертаха, че един кубически метър от това вещество е еквивалентен на 169 кубически метра природен газ в парообразно състояние. Според експерти със 100 л. „горящ лед” един автомобил би изминал 50 хиляди километра.

В момента по такива проекти работят Канада и Япония, но те още не са извлекли „горящ лед” от морското дъно, защото технологията е сложна. /ТАСС / БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах