сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Необитаем остров се превръща в сметище

4.9.2018 г.

Изолираността на острова го е пощадила от човешкото присъствие, но не и от 18 тона пластмасови боклуци.

Остров Хендерсън се намира в Южната част на Тихия океан между Нова Зеландия и Чили. Никой не живее там. Отдалечен е от всичко и всички на земята. Но на бреговете му с уникални бели пясъци може да се намерят предмети от Русия, САЩ, Европа, Южна Америка, Япония и Китай. Това са боклуци, предимно пластмасови. Те се носят из Световния океан докато не попаднат в Южната тихоокеанска спирала – кръгообразно тихоокеанско течение, което прилича на производствена лента, доставяща пластмасовите боклуци на брега на остров Хендерсън със скорост от около 3500 предмета дневно.

Дженифър Лейвърс, съавтор на ново изследване на това огромно струпване на боклуци, съобщава пред Асошиейтед Прес, че количеството на боклуците е „наистина тревожно“. Голяма част от боклука се състои от рибарски мрежи и плувки, бутилки за вода, каски и големи, правоъгълни парчета. Две три от него остава скрит, тъй като е заровен на около 10 сантиметра в пясъка.

Струпването на боклуци е още по-притеснително предвид факта, че Хендерсън е обект от Списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство и един от най-големите в света морски резервати. Уебсайтът на ЮНЕСКО описва Хендерсън като „бисер“ и „един от най-красивите останали в света коралови атоли“, който е „недокоснат от присъствието на човека“.

„Хората се изненадват, когато намират боклук на необитаем остров. Това не се вписва в мисловните ни модели и затова е шокиращо“, казва морският учен Ерика Сала. „Вече няма усамотени острови. Превърнали сме океана в супа от пластмаса“ допълва тя.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах