сп. National Geographic - Юли 2020
National Geographic KIDS - Юли 2020

Руснак обикаля света с мотор по дългия път

2.5.2017 г.

Моторист от Русия измина сам 110 хиляди километра за две години и половина, прекоси половината свят и се добра до южния край на Африка.

В неделя 46-годишният Олег Харитонов пристигна пред православната черква край Йоханесбург, Южна Африка (РЮА). Харитонов тръгва от Москва на 20 август 2014 година, пресича цяла Русия на изток, прави кръг из източните части на Азия, обикаля цяла Европа и се спуска по западното крайбрежие на Африка от Мароко до РЮА.

Досега Харитонов е посетил 61 страни. „Прииска ми се да направя невъзможното, да изпробвам себе си и да усетя света със собствената си кожа”, споделя той пред кореспондента на ТАСС като обяснява причините за дългото си пътуване. В Африка не липсват неприятни преживявания заради срещите на моториста с криминалния контингент. „Случваше се да стане страшно. Замеряха ме с камъни, биха ме с палки, заплашваха ме с нож. Ангелът пазител показа какво може да се случи, но ме запази”, каза Харитонов.

За нощувките той разчита или на палатката си, или на евтини хотели. „Най-хубаво е, когато те приютят съотечественици”, казва мотористът. Пътешествието на Харитонов се подкрепя от руската Федерация по мототуризъм. Пътешественикът не казва каква марка е моторът, с който пътува. Само посочва, че е „сглобен от руски майстори от различни детайли специално за пътешествието”.

От Йоханесбург руснакът качва машината на самолет за Аржентина, където ще слезе до най-южната част на континента – нос Хорн. След това ще тръгне на север по западния бряг на Южна Америка към центъра на континента и по-нататък - през Аляска до Беринговия проток. Харитонов планира да стигне до Москва през цяла Русия по „бездорожие” (липса на нормални пътища, бел.ред.).

У дома пътешественикът би трябвало да се прибере в края на август 2018 година, след като е изминал общо около 150-170 хиляди километра. „На първи септември ще заведа дъщерята в първи клас”, казва той. /ТАСС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах