сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Повишена смъртност сред гърбатите китове тревожи американски учени

28.4.2017 г.

Американските власти разследват „необичайно висока” смъртност сред гърбатите китове през миналата година край атлантическите брегове на континента.

Част от причините остават неопределени. Според Менди Гарън, която работи за Агенцията на САЩ за океански и атмосферни изследвания (NOAA), феноменът продължава и през 2017 година.

По бреговете от Мейн до Северна Каролина са открити 41 мъртви кита. „Нормалният” брой за открити мъртви животни от този вид е 14 годишно, според експерт от агенцията.

През 2016 година са открити 26 мъртви кита, а от началото на 2017 те са вече 15. От 20 вече прегледани от ветеринари и други учени мъртви китове 10 са загинали при сблъсъци с кораби. Те носят характерните белези като строшени кости и белези от витлата по тялото си.

Броят на загиналите по този начин китове също е нараснал. Десетте други животни са били практически абсолютно здрави и причината за смъртта им остава неизвестна. След 40 години като защитен вид популацията на гърбатия кит в тази част на Атлантическия океан достигна между 10 400 и 10 750 екземпляра.

Гърбатите китове се размножават в Карибския басейн. Извънредното увеличаване на смъртността сред различните видове морски бозайници се тълкува от NOAA като индикатор за влошено здраве на океана и увеличени проблеми на околната среда, които могат да засегнат здравето на хората, отбелязва АФП. Гърбатият кит (Megaptera novaeangliae) е вид от семейството на ивичестите китове, подразред беззъби китове. Те са сред най-големите животни на планетата. Възрастен екземпляр може да достигне 16 м дължина при тегло около 48 тона. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах