сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Най-замърсената река в света – галерия

19.4.2017 г.

Наскоро Върховният съд в хималайския щат Утаракханд, откъдето извира Ганг, даде на реката права, с каквито се ползват и хората. Това може да се отрази благоприятно на възстановяването й.

При нормални обстоятелства снимка на жена, която върви по водата, би вдъхнала страхопочитание, но в кадъра, направен от Джулио Ди Стурко, предизвиква чувства, граничещи с ужаса – жената прекосява Ганг по мост от чували с пясък и боклуци. Това е само един от примерите, показващ до каква степен свещеното тяло на реката е поразено.

„Ганг е пример за неразрешеното противоречие между човека и природата“, казва Ди Стурко. Това е река, интимно свързана с всеки аспект от индийския живот – тя е източник на вода, енергия и прехрана за над 500 милиона души, които живеят по бреговете й.

Индуси от цял свят почитат реката от векове, като вярванията им са свързани с историята за пречистващия речен бог Генга. Подобно пречистване не важи за самата река, чиито води биват тровени от милиони литри индустриални отпадъци и фекални води. Да не говорим за стотиците тела, които се кремират или понякога просто биват увивани в муселин и хвърляни в реката всеки ден.

Но нещата за „Ганга Мата“, или божествената майка се променят след наскоро приет закон в Индия. Върховният съд в Утаракханд обяви Ганг и основния й приток, Ямуна, за „живи същества“. Решението означава, че замърсяването на реките ще се тълкува от закона като посегателство над човек. Макар че еколозите приеха мярката с радост, остава въпросът дали той ще се спазва и до каква степен.

Законовото признаване на правата на Ганг, каквито притежава и всеки човек, става след трийсетгодишни усилия на правителството да ограничи замърсяването й. Според  различни оценки за опазването на реката досега са били похарчени между 600 милиона и 3 милиарда долара.

Наскоро приетият закон увеличава възможността за участие на местните общности в опазването на реката. Ако даден гражданин може да заведе дело в съда от името на реката, това би се превърнало във влиятелен начин общностите и активистите да  опазят Ганг.

 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах