сп. National Geographic - Октомври 2020
National Geographic KIDS - Октомври 2020

Учени: Има нулеви шансове за възстановяване на обезцветените корали в Бариерния риф

11.4.2017 г.

Има „нулеви шансове“ за възстановяване на избелените през последните две години корали в Големия бариерен риф, предупреждават учени, потвърждавайки, че високите морски температури продължават да нанасят вреди на региона.

Изследователи съобщиха миналия месец, че са установили ново масово обезцветяване на коралите и през тази година, след като миналата то нанесе тежки поражения на северните части на дългата 2300 км природна забележителност.

„Избелелите корали не е задължително да са мъртви корали, но в основния централен регион очакваме големи загуби, каза Джеймс Кери, морски биолог в университета „Джеймс Кук“, който води новото проучване на бариерния риф.

„Необходимо е най-малко десетилетие за пълно възстановяване на дори и най-бързо растящите корали, така че случаи на масово обезцветяване в разстояние от 12 месеца предоставят нулеви шансове за възстановяване на рифове, които са били увредени през 2016 г.“, заяви още той. 

Това е четвъртият път, в който обезцветяването – при което заради неблагоприятните климатични условия коралите изхвърлят от тъканите си водораслите, които им осигуряват хранителни вещества, засяга рифа от 1998 г. насам.

Според Тери Хюс, ръководител на център за проучвания на Големия бариерен риф, в момента само южните части на рифа са невредими.

„Обезцветяването е причинено от рекордни температури, предизвикани от глобалното затопляне“, заяви той. Освен високите температури рифът беше увреден и от циклона от четвърта степен „Деби“, който миналият месец премина през региона.

„Очевидно рифът се бори с множество удари. Без съмнение най-непосредственият от тях е глобалното затопляне“, допълни Хюс, според когото покачването на температурите означава и повече избеляване. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах