сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Франция затваря най-старата си ядрена централа

10.4.2017 г.

Френското правителство публикува указ за закриване на най-старата атомна електроцентрала в страната.

Той е видим в Официален вестник, където се пускат и всички решения на правителството. В съобщението се посочват условията за закриването на АЕЦ „Фесенхайм“ в източната част на страната, в близост до границата с югозападна Германия.

Централата ще прекрати дейността си, когато заработи строящият се в момента нов реактор във „Фламанвил“ в Северозападна Франция. Планирано е това да се случи през 2019 г.

Затварянето на най-старото такова съоръжение е част от плана за съкращаване зависимостта на страната от атомна енергия. Тази стъпка бе обещана още по време на предизборната кампания на Франсоа Оланд през 2012 г., чийто мандат изтича през следващия месец. Междувременно правителството ще се фокусира и върху добива на енергия от възобновяеми източници.

АЕЦ „Фесенхайм“ е в експлоатация от 1977 г. и се намира на сеизмичен разлом около 100 километра южно от град Страсбург и на около 25 км югозападно от германския град Фрайбург.

Закриването й е водеща тема за редица френски, немски и швейцарски природозащитници в продължение на години. Консервативната опозиция обаче не приема новата програма, твърдейки, че ядрената индустрия на Франция е гарант за енергийна независимост и евтина електроенергия. Тази стъпка притеснява и профсъюзите, тъй като затварянето на централата ще остави без работа близо 2000 души. /АФП

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах