сп. National Geographic - Август 2020
National Geographic KIDS - Август 2020

Амазонка съществува от девет милиона години

7.4.2017 г.

Група учени от Университета на Бразилия с подкрепата на свои колеги от европейски страни установи, че възрастта на река Амазонка е 9 милиона години.

Това е с 8 милиона повече, отколкото се смяташе досега. Както съобщава в четвъртък телевизия „Глобо”, изводът на учените е направен с помощта на анализи на отлаганията в руслото на най-голямата река в света.

„Всъщност преди 9 милиона години Амазонка е била езеро, чиито води са се устремявали на север. Именно в този период то се преобразува в река”, разказва бразилският геолог Роберто Вентура. Автори на предишни изследвания твърдяха, че възрастта на Амазонка е между 1 милион и 1,5 милиона години.

Според Вентура откритието ще даде възможност не само по-добре да се разбере историята на реката, но и да се прогнозира бъдещето ѝ. ” Сега в Амазония започнаха да се случват засушавания, които се съпровождат с периоди на разливане на реката в нетипично за тези явления време. И ние няма да можем да разберем природата на този феномен, ако гледаме само в настоящето”, каза ученият.

Амазонка тече в северната част на Южна Америка. По-голямата част от басейна ѝ е в Бразилия, а югозападните му и западните райони частично са в Боливия, Перу, Еквадор, Колумбия. Амазонка е най-пълноводната река в света с най-голям водосборен басейн, освен това по бреговете ѝ се намира най-голямата тропическа гора в света. През 2011 година след конкурс, проведен по целия свят, Амазонка бе призната за едно от седемте природни чудеса на света. /ТАСС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах