сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Нови следи към мините на цар Соломон

6.4.2017 г.

Животински тор, съхранен в продължение на хилядолетия в израелската долина Тимна, подклажда отново дебата за цар Соломон и източника на несметното му богатство.

Археолози открили животинските изпражнения на „Хълма на робите“, който е осеян с медни мини и топилки – места, където рудата е била загрявана и превръщана в метал.

Ерез Бен Йосиф – археолог от университета в Тел Авив - започнал да изследва мястото през 2013 г. Миналата година той и екипът му открили останки от стени и укрепена порта, както и от животински тор, който изглежда бил с по-нов произход.

„Решихме, че вероятно номади са пладнували тук с козите си преди десетина години“, казва Бен Йосиф, отбелязвайки, че в изпражненията все още имало неразложена растителна материя. „Но от лабораторията потвърдиха, че става въпроса за магарета и добитък от X в.пр.Хр. Беше трудно да повярваме.“

„Преди началото на проекта през 2013 г. се считаше, че мястото е от късната Бронзова епоха и се свързваше с Новото египетско царство от XIII – XII в. пр. Хр.“, казва Бен Йосиф. Има ясни доказателство от египетско присъствие през тези векове и хората, които сега посещават долината на Тимна, могат да видят табели, разказващи за древните египтяни.

Прецизното въглеродно датиране на тора, както и на тъкани и други органични материали показват, че разцветът на мините е бил през X в. пр. Хр. – ерата на библейските царе Давид и Соломон.

Според Библията цар Соломон бил известен с мъдростта, богатството си и многото строителни проекти, включително и храм в Йерусалим, пищно украсен със златни и бронзови предмети. Подобна сграда би изисквала голямо количество метал от мини, разположени в Близкия Изток, но писмените източници мълчат по въпроса.

През 1930-те американският археолог Нелсън Глик съобщава, че е намерил известните мини, докато изследвал медните находища в долината Арава - геоложо образувание, което се простира от Мъртво море до Червено море и обхваща границата на днешните Израел и Йордания.

Според мнозина археолози обаче, последвали стъпките на Глик, Давид и Соломон не били могъщите крале, описани в Библията, а незначителни вождове, които не можели да добиват мед, нито да организират далечна търговия.

Скорошните находки в долината Тимна са в подкрепа на Глик, който открил и дал името на Хълма на робите през 1934 г. Функционирането на мините там все още не е свързано със самия Соломон, но предполага, че районът е имал сложна история.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах