сп. National Geographic - Април 2020
National Geographic KIDS - Април 2020

История на 450 000 години - първият "BREXIT"

17.1.2020 г.

Въпреки че политическата раздяла на Лондон с Европейския съюз е една от основните теми на новините през последните години, първото отделяне на Британия от Европа започва още преди 450 000 години.

Преди да започне „първият Брекзит“ континентът е бил свързан с Британия с масивен хребет, който се е простирал до днешна Франция. Това е било така докато ледени водопади и наводнения не са унищожили тази сухопътна връзка, се казва в ново проучване на британски, белгийски и френски учени.

„Случайна серия от геологични събития създават условията Британия да се превърне в остров“, казва проф. Санджев Гупта от „Импириъл колидж“ в Лондон, който е съавтор на изследването. „Ако не са били тези събития, историята на Британия би била напълно различна“, допълва той, цитиран от британския в. „Гардиън“.

Проучването, дело на Гупта и неговите колеги, обединява няколко стари теории и предишни научни трудове за морското дъно на Ламанша заедно с нови карти на подводния терен.

„Това наистина ни разкрива в детайли как е станала тази раздяла“, посочва Гупта.

Получените данни разказват впечатляваща история. Тя започва преди 450 000 години, когато британските острови са били свързани с континента с каменист хребет, дълъг около 32 км. Отвъд него се е простирало голямо езеро, което по всяка вероятност е било покрито с лед.

Предполага се, че самият Ламанш е бил сух, с изключение на няколко малки реки. Разтапянето на ледовете отвъд хребета предизвиква огромен катаклизъм и водата от езерото започва да се излива като дълъг няколко десетки километра водопад, заливайки хребета, свързващ британските острови с Европа.

В подкрепа на тази теория идва откриването на големи вдлъбнатини в морското дъно. „Открихме тези големи дупки, вдлъбнатини, ерозирали в земята под протока Па дьо Кале, и вярваме, че най-доброто обяснение за тях е, че са били гигантски басейни – формирани основно от водопади“, посочва Гупта.

По думите му тези дупки са с размери до 140 метра дълбочина и до 4 км в диаметър. И макар те да са открити преди десетилетия по времето на строежа на тунела под Ламанша, налагайки и неговото изместване, сега за първи път има доказателства, че те се дължат на падаща върху земята вода.

Ерозията на моста е довела до неговото частично разкъсване и освобождаването на вода. Това обаче не е всичко.

За отделянето на британските острови е допринесло и голямо наводнение преди около 160 000 години, за което свидетелства огромна долина, издълбана в морското дъно. Този път, според Гупта, водата по всяка вероятност е дошла от езера, намиращи се още по на север.

Тези две събития са отворили протока Па дьо Кале, въпреки че Британия е станала истински остров преди около 125 000 години, когато морското равнище се е покачило вследствие на затоплянето на климата. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах