сп. National Geographic - Септември 2020
National Geographic KIDS - Септември 2020

Най-обичаното растение в Япония

10.4.2019 г.

Японските вишни символизират красотата и краткостта на живота.


от

Всяка пролет розови цветове обгръщат Япония. Вишните, наречени сакура, символизират преходността на живота в японската култура – цветовете им са прекрасни, но ги има за кратко.

Hanami, или празненствата свързани с наблюдаването на вишните, датират от IX век, когато японските императори организирали тържества посветени на цъфтежа на дърветата в палатите си. Според народното предание планинско божество носено върху вишнев цвят минавало над оризищата и се грижело за посевите. Затова продължителният цъфтеж станал синоним на богата реколта.

Падащите вишневи цветове – някога просто символ на раждането, смъртта и прераждането – се превърнали в националистична емблема по време на колониалната експанзия на Япония. През 1912 г. Япония дарила над 3000 вишневи дървета на САЩ като знак на приятелство и политическо съюзничество. Те са засадени край Тайдъл Бейзин, Вашингтон, окръг Колумбия.

През Втората Световна война цветовете се превърнали във военен символ. Пилотите-камикадзе tokkotai излитали в небето с клончета на униформите и вишнев цвят от двете страни на самолетите.

Днес в Япония се срещат над 200 вида вишневи дървета. Макар през вековете да им е приписвано различно значение те продължават да обединяват хората и остават най-обичаното растение в страната.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах