сп. National Geographic - Януари 2021
National Geographic KIDS - Декември 2020

Над 700 човека от цяла България изкачиха връх Стража в защита на трънската природа

12.3.2017 г.

Над 700 човека от цяла България се включиха в изкачването на връх Стража в община Трън – акцията в защита на трънската природа.

Изкачването към върха започна в 10:30 часа тази сутрин от село Лялинци и беше съпроводено от алпиниста Боян Петров. В него участваха жители на община Трън, любители на природата и планинари от цяла България.

Събитието стартира с кратък молебен в старинната черква на село Лялинци. Млади и стари заедно изкачиха Парамунската планина чак до върха, където развяха българските трибагреници и пожелаха успех на борбата на трънчани да спасят родния си край.

От организатора на изкачването - сдружение „Трън“, съобщиха, че по време на днешната им акция са се натъкнали и на малка провокация. В началото на събитието се появиха десетина неочаквани гости, облечени в работни дрехи, които слязоха от два големи автобуса с надпис „Асарел Медет“. Те се представиха като миньори от Панагюрище, които ще работят в община Трън, ако предвиденият проект за златодобивна мина бъде стартиран.

Сдружението се обяви в защита на красивата трънска природа, която е застрашена от мащабен проект за златодобив в планините Руй и Ерулска. Той включва открити и закрити рудници, обогатителна фабрика и две хвостохранилища. В района на планираните открити рудници се доказа наличието на уранова руда. Парамунската планина (Стража) е една от 39-те български планини, а от първенеца й - висок 1389 м , се открива невероятна панорамна гледка във всички посоки. От нея се виждат над 30 български и сръбски планини, включително Рила и Пирин. /БГНЕС

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах