сп. National Geographic - Февруари 2021
National Geographic KIDS - Февруари 2021

Природните и културните чудеса на Македония - галерия

22.11.2020 г.

Разположена на кръстопът между Изтока и Запада, тази малка страна е като ковчеже пълно с исторически и природни съкровища.

Македония е вероятно една от най-интересните, но и сред най-малко рекламираните страни в света. В нея има смесица от персийско, гръцко, римско, османско, сръбско и съветско влияние. Редом до облите куполи на християнските черкви се издигат и минарета на джамии, високи планини се издигат над притихнали села и проблясващи езера осейват територията й.

Ето няколко места, които можете да посетите и няколко неща, които може да направите там.

1. Изкачете връх Люботен в Шар планина.

Висок е 2498 метра и се намира в северозападната част на Македония. Преходът трае пет часа и може да се направи за един ден.

2. Обиколете Скопие.

В столицата живеят малко над половин милион души и градът е смесица между старо и ново. Първата забележителност, която привлича погледа, е Милениумският кръст, красящ планината Водно. До върха й има лифт. Струва си да посетите и крепостта, датираща от VI век преди Христа. На централния площад може да се насладите на уникална смесица от архитектурни стилове. Минете по каменния мост и разгледайте стария пазар, където тесни, калдъръмени улички приютяват дюкяни още от XII век.

3. Изберете си пещера.

Карстовият релеф на Македония наподобява швейцарско сирене: в страната има повече от 300 пещери. Една от най-интересните е Горна Слатинска – лабиринт, през който можете да минете само пълзешком.

4. Скално катерене или каяк в каньона „Матка“.

На по-малко от 16 километра от столицата Скопие се намира каньонът „Матка“, където река Треска се провира през варовиковите скали и се влива в езерото Матка. Тук можете да наемете каяк, а районът е и магнит за любителите на скалното катерене.

5. Посетете националния парк „Маврово“.

Това е най-големият национален парк в страната. Тук се намира и най-високият й връх – връх Кораб с височина 2763 метра. Изключително е биоразнообразието: срещат се мечки, рисове, вълци, елени и 129 вида птици.

6. Потопете се в историята на Охрид.

Районът има средизменоморски привкус. Езерото, което е едно от най-старите в света, е заобиколено от хълмовете на град Охрид, където живеят около 56 000 души. Охрид е едно от най-старите населени места в Европа и заедно с целия район е включен в Списъка на ЮНЕСКО. В града има десетки исторически църкви и манастири.

7. Параглайдинг над Крушево.

Най-високият град в Македония се намира на 1340 метра н.в. над Пелагонийската низина. Уникалното разположение създава изключителни условия за параглайдинг и небето над града често е осеяно с пъстроцветни крила. Условията са толкова подхоящи за спорта, че през 2016 г. Световната организация за въздушни спортове организира Европейския шампионат по параглайдинг тук.

8. Посетете Шарената Джамия в Тетово.

Шедьовърът датира от XV век и пред него бледнеят всички религиозни сгради в Македония.

9. Насладете се на храната и напитките.

Едно е сигурно – в Македония няма да останете гладни. Кухнята смесва турско, средиземноморско и балканско влияние. Сред типичните ястия са бюрек, айвар (лютеница), шопска салата, боб, пълнени чушки, агнешко печено и местно вино и ракия.

10. Излезте „на кафе“.

В Македония това е код за кафе, бира, вечеря или дори просто излизане. Македонците обичат да общуват.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. разбрах